4.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska VIDEO Ministar Horvat o opozivu: Oporba na to ima pravo, neka ga...

VIDEO Ministar Horvat o opozivu: Oporba na to ima pravo, neka ga iskoristi. Svi uključeni snose odgovornost za obnovu

Na današnjoj sjednici Vlade, prvoj ove godine, premijer Andrej Plenković i ministri govorili su o trenutnoj situaciji pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, o rastu BDP-a i obnovi Banovine.

“Prostoru Banovine došli smo do konkretnog iznosa od 760 milijuna eura. Kroz Fond solidarnosti osigurali smo 320 mil eura, a već smo utrošili 80 milijuna eura i imamo perspektivu dodatnih 240 mil eura. Dolazimo u situaciju da, uz uplaćenih 320 mil. eura ti neće biti dovoljno za sanaciju šteta nego ćemo morati tražiti i druge izvore financiranja da bi Banovinu i druge županije obnovili”, kazao je na sjednici ministar gospodarstva Darko Horvat.

Nakon sjednice ministra Horvat dao je izjavu za medije.

Ministra je kazao kako su napravili kvalitetnu procjenu šteta i evidentirali štetu od 5,5 milijardi eura ili nešto više od 10 posto ukupnog BDP-a prema Komisiji upućena je aplikacija za refundaciju za sanaciju jednog dijela tih šteta.

“Tijekom kolovoza iz Komisije stigao je predujam od 41 milijunu eura, a 30. prosinca prošle godine uplaćeno je ostalih 278 milijuna, od ukupno odobrenih 310 milijuna eura za sanaciju infrastrukture i javnih ustanova na Banovini”, rekao je.

Naveo je i da se ti novci mogu financirati i za nadoknadu štete u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, potom Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Brodsko-posavskoj, Varaždinskoj Međimurskoj, te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Tim se novcem, pojasnio je, mogu financirati troškovi privremenog smještaja, službe spašavanje, osiguranje preventivne infrastrukture.

Rekao je da je 28. prosinca donesen dokument zajedničkih nacionalnih pravila za provedbu obnove. Ustrojena je i lista s hitnim operacijama na kojoj je, između ostalog obnova energetske, vodovodne i kanalizacijske mreže, potom obnova prometnica, zdravstvenih i obrazovnih ustanova.

Ministar je komentirao i traženje njegove ostavke od strane oporbe na zahtjev zastupnice Anke Mrak-Taritaš. “Oporba na to ima pravo, neka ga iskoristi. Siguran sam da ćemo i hrvatskoj javnosti demantirat potrebu za tim procesom”, kazao je Horvat.

Kazao je da su pravovremeno učinjeni svi potrebni koraci koji su bili nužni da bi se došlo do javnih poziva i da si se apliciralo na javne pozive. “Zašto neka provedbena tijela možda malo kasne to je predmet jedne druge analize”, zaključio je.

“Premijer nije nikada rekao da kasnimo. Premijer je rekao da nismo zadovoljni dinamikom obnove. U segmentu obnove aktera ima jako puno i pojedinačno prozivati tko nije i tko je”. Na pitanje o tome snosi li odgovornost za sporu obnovu ministar je istaknuo da svi akteri koji su uključeni u proces obnove snose svatko svoju odgovornost, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike