4.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ministrica poljoprivrede: Neistiniti su navodi medija o Anti Gotovini i poslu s...

Ministrica poljoprivrede: Neistiniti su navodi medija o Anti Gotovini i poslu s tunom

Ministrica poljoprivrede Marije Vučković odbacila je kao neistinite navode medija da uz njezin blagoslov Ante Gotovina prebacuje u jadranske kaveze jeftinu tunu koju nabavlja u Libiji.

“Bilo što vezano uz tunu ne može se bez Europske komisije, riječ je o najreguliranijem ribolovu. Navodi iz medija su u potpunosti neistiniti”, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u izjavi za medije prije sjednice Vlade.

“Moguće je imati u prometu veću količinu nego što je nacionalna kvota. Sve se odvija pod strogim pravilima, a u kontrolu ulova i prometa uvijek je uključena EK i europska Agencija te sve zemlje koje u tome sudjeluju”, naglasila je ministrica, prenosi Dnevnik.hr.

Podsjetimo, tuna za jadranske kaveze dviju tvrtki, “Jadran tune” i “Pelagos net farme” kojoj je osnivač Ante Gotovina, inače jedan od umirovljenih generala, nabavlja se, navodno, iz Libije, bez ikakvih papira te za nju plaćaju dva eura po kilogramu. Papiri se kasnije rješavaju u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu, kako bi se sve legaliziralo. O tome saznanja imaju i policija i Državno odvjetništvo, objavila je Slobodna Dalmacija pozivajući se na Marka Pupića Bakrača, državnog ribarskog inspektora iz Zadra te županijskog i gradskog vijećnika Akcije mladih (AM), piše N1.

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili su da da je ribolov, promet i uzgoj plavoperajne tune reguliran kroz obvezujuće preporuke Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) koja je zadužena za upravljanje stokovima tuna i tunama sličnih vrsta, a među ostalim i plavoperajne tune.

“Republika Hrvatska je predstavljena u ICCAT-u kao dio Europske unije, gdje interese EU-a izravno zastupa Europska komisija. Kako je cjelokupni ribolov, uzgoj i promet plavoperajne tune međunarodnog karaktera, ovaj segment ribarstva je izrazito strogo kontroliran”, navodi se u odgovoru Slobodnoj Dalmaciji iz Ministarstva.

Najnovije

Još iz rubrike