15.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vanđelić planira iznijeti sve što zna o tome kako je Plenković naštetio...

Vanđelić planira iznijeti sve što zna o tome kako je Plenković naštetio Ini. Misli ga time srušiti te preuzeti HDZ i Vladu?

Nacionalovi izvori tvrde da se iza iznenadnog odlaska Damira Vanđelića iz Fonda za obnovu krije ambiciozan politički plan koji namjerava pokrenuti objavom šokantnih informacija koje je skupio kao šef Nadzornog odbora Ine
Da Vanđelić ima premijerskih ambicija pokazao je kada je prihvatio mjesto premijera u tehničkoj vladi koju je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pokušala formirati u jeku parlamentarne postizborne krize 2015. Pitanje je kako će na to reagirati premijer, piše Nacional.

Damir Vanđelić, koji je prošloga četvrtka podnio ostavku na funkciju šefa Fonda za obnovu, planira preuzeti HDZ. Tu svoju dosad javno neartikuliranu ambiciju on namjerava realizirati tako što će žestoko napasti premijera Andreja Plenkovića. Vanđelić namjerava progovoriti o svojim saznanjima o zbivanjima u Ini, optužiti Plenkovića za ogromnu štetu koju je proizveo hrvatskim strateškim interesima povezanim s tom kompanijom te iznijeti javnosti dosad nepoznate šokantne detalje za koje vjeruje da će proizvesti takve političke posljedice da bi mogle srušiti premijera Plenkovića.

Vanđelić zasigurno raspolaže svim značajnim poslovnim informacijama vezanima uz Inu, a tome je tako jer je on i dalje predsjednik Nadzornog odbora Ine, a netom prije nego što je napustio Fond za obnovu, Plenković ga je predložio za još jedan mandat na toj funkciji.

Da Vanđelić namjerava preuzeti HDZ, Nacionalu su potvrdila dva neovisna izvora. Ali radi se o planu koji nije baš tako jednostavno provesti, pitanje je koliko je uopće realan, a ovisit će svakako o težini i relevantnosti kompromitirajućih informacija o Plenkoviću kojima Vanđelić raspolaže. Moguće je, svakako, da će zbog raznih okolnosti Vanđelić nastaviti kalkulirati s njegovom provedbom, a na koncu će se o svemu nešto pitati i samog premijera Plenkovića.

Jedan od izvora koji o svemu tome ima neposredna saznanja za Nacional je izjavio:

„Vanđelić tu svoju ambiciju na neslužbenoj razini uopće ne krije. Dovoljno je s njime provesti u razgovoru pet minuta da počne bez ograda o tomu pričati. Čak je kalkulirao da se kandidira na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, ali je od toga odustao. Mudro je postupio, jer ako ima ambiciju srušiti Plenkovića i preuzeti HDZ, bilo kakav poraz na unutarstranačkim izborima diskreditirao bi tu njegovu ambiciju.“

Premijer Andrej Plenković ne koristi prednost Hrvatske nakon pravomoćne presude protiv predsjednika Upravnog odbora MOL-a Zsolta Hernádija, čovjeka kojeg od izručenja Hrvatskoj štiti mađarski premijer Viktor Orbán tezom da je to pitanje nacionalne sigurnosti.

Krene li u realizaciju najavljenog i napadne li Plenkovića zbog Ine, Vanđelić bi si put na čelo HDZ-a trasirao zapravo podjednako kao svojedobno i Andrej Plenković. Nakon otkrića Nacionala o sukobu interesa tadašnjeg predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka zbog Ine u aferi Konzultantica, Plenković je izjavio da stranka ne smije biti talac jednog čovjeka. Sličan scenarij, napad na Plenkovića zbog Ine pa uzlet na mjesto šefa HDZ-a i potom Vlade, priželjkuje Vanđelić, piše Nacional.

Cijeli tekst je OVDJE.

Najnovije

Još iz rubrike