24.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vanđelić: Država ne smije dopustiti potresno profiterstvo, a bojim se da će...

Vanđelić: Država ne smije dopustiti potresno profiterstvo, a bojim se da će ga biti

Ravnatelj Fonda za obnovu nakon potresa u ostavci, Damir Vanđelić, gost je N1 Studija uživo gdje govori o razlozima ostavke i brzini obnove nakon potresa.

“U samom početku očekivanja su bila da bi u travnju ili svibnju završili postavljanje Fonda. To smo usporenije radili jer nismo mogli dobiti ljude. Fond je ustrojen, dobili smo dopuštenje da se zaposli još 20-ak ljudi”, rekao je.

“Jedan od mojih ciljeva bio je da osiguramo 3 stupa Fonda: transparentnost, borba korupcije i efikasnost”, dodao je, navodeći da su prva dva stupa uspostavljena.

Što se tiče efikasnosti, kaže da ovise o ministarstvu.

“Izmjenom zakona Fond je samostalan i tu smo pokazali koje kapacitete imamo, raspisan je natječaj. Fond ima kapaciteta provoditi obnovu tamo gdje je samostalan, a prije nego odem nadam se da ćemo više od 1000 zgrada ugovoriti”, istaknuo je Vadnđelić.

Komentirao je i odnos s ministrom Horvatom. “U tjednim smo kontaktima, postoji sektor za elemntarne nepogode i vidim da oni rade. Smatram da nedostaje i organizacije i informatičkih rješenja.”

Horvat je rekao da budući ravnatelj mora imati malo više žara.

“Razlika između mene i Horvata je to što je on političar, a ja nisam. On govori ono što političari vjerojatno moraju reći, a ja govorim ono što jest. Mislim da sam imao dovoljno žara”, rekao je.

“Nisam osoba koja tolerira pritiske, dobro funkcioniram pod pritiskom i moj fokus je bio da se obnova provede”, dodao je.

Potresno profiterstvo nije nešto što si država smije dopustiti, a bojim se da će toga biti, smatra Vanđelić.

Komentirao je i je li mu premijer Andrej Plenković zamjerio što nije pristao biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

“Činjenica je da se nismo uspjeli dogovoriti i da su postojale nepremostive prepreke. Meni bi to bio izlaz u politiku, ali postojali su drugi razlozi oko kojih se nismo dogovorili. Meni je ovako lakše”, rekao je Vanđelić, navodeći da su se možda trebali drugačije dogovoriti.

Hoćemo li uspjeti potrošiti dobar dio sredstava iz EU fonda koji je namijenjen za obnovu?

“Teško mi je to procijeniti jer se 15-ak tijela bavi tim, a ministarstvo je koordinacijsko tijelo i mislim da je to pitanje za njih. Mi kao Fond ćemo do roka potrošiti oko 250 milijuna kuna. Fond solidarnosti je namijenjen javnim zgaradama. Mislimd a je tih 250 milijuna u redu”, rekao je.

Koga vidi na svom mjestu?

“Najbolje da je to netko iz Fonda ili ministarstva jer su procesi relativno komplicirani”, rekao je, dodajući da ta osoba treba biti uhodana i treba poznavati porcese.

Najnovije

Još iz rubrike