24.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Omikron i u Hrvatskoj? Čeka se konačna potvrda, sumnjivi uzorak uzet je...

Omikron i u Hrvatskoj? Čeka se konačna potvrda, sumnjivi uzorak uzet je od osobe povezane s Južnom Afrikom

Novi soj korone omikron u tjedan dana se proširio iz Južnoafričke Republike diljem svijeta. Postoji sumnja da je stigao i u Zagreb.

Ozbiljna sumnja pojavila se u prvi slučaj zaraze novim sojem koronavirusa omikronom, a u tijeku su provjere radi li se zaista o infekciji novim sojem.

“Postavljena je sumnja na prisutstvo nove varijante omikron u Hrvatskoj kod jednog pacijenta. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo po primitku rezultata obavijestiti javnost”, izvjestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tu informaciju potvrdio je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Sumnjivi uzorak uzet je u jednoj zagrebačkoj privatnoj klinici od osobe povezane s Južnom Afrikom, piše Jutarnji list.

Klinika je neobičan nalaz PCR testa poslala na daljnju analizu, a preliminarni rezultati pokazuju da se radi upravo o novom soju.

Više detalja o ovom slučaju za sada nije poznato.

Trenutno se čeka konačna potvrda, no stručnjaci su sve uvjereniji da se kod pacijenta iz Zagreba radi o infekciji upravo novim sojem koji se u samo tjedan dana proširio iz Južnoafričke Republike u veliki broj zemalja svijeta.

Veliki broj zemalja prijavio je slučajeve zaraze sojem omikron za koji Svjetska zdravstvena organizacija poručuje kako nosi vrlo veliki rizik od infekcije.

Omikron se pojavio u Europi, zabilježen je u Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Španjolskoj, Norveškoj, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Belgiji te Nizozemskoj.

Upravo božićna zabava u Norveškoj ostavila je između 50 i 60 ljudi zaraženih koronavirusom, za koji se sumnja da je nova varijanta – omikron.

Europska agencija za javno zdravstvo objavila je da bi varijanta omikron mogla za nekoliko mjeseci izazvati više od polovice svih infekcija koronavirusom u Europi.

Zaraza novim sojem koronavirusa potvrđena je i u Australiji gdje su vlasti su ostale čvrste u planu za ponovnim otvaranjem gospodarstva u nadi da će se ta varijanta pokazati blažom od prethodnih sojeva.

Zračni putnici u Sjedinjene Države suočit će se sa strožim pravilima testiranja na COVID-19, dok nekoliko zemalja zatvara svoje granice zbog povećane neizvjesnosti oko zaraznosti omikron varijante koronavirusa i njezine sposobnosti izbjegavanja postojećih cjepiva, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike