5.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Macron s Plenkovićem: Upisao se u Zlatnu knjigu; Deklaracija o strateškom...

VIDEO Macron s Plenkovićem: Upisao se u Zlatnu knjigu; Deklaracija o strateškom partnerstvu; Rafalei prelijetali Zagreb

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u pratnji premijera Andreja Plenkovića stigao je Markov trg.

Macron se upisao u Zlatnu knjigu, a zatim održao sastanak s Plenkovićem.

Nakon sastanka Plenković i Macron potpisali su Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly potpisali su pak Ugovor o nabavi višenamjesnkih borbenih aviona Rafale.

Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale nije se promijenila i iznosi 999 milijuna eura, poručilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH) dodajući da ukupni iznos, koji je u srijedu komuniciran na sjednici Vlade, obuhvaća i iznos PDV-a te klauzulu o indeksaciji cijena.

Izjave nakon potpisivanja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijer Andrej Plenković održali su zajedničku konferenciju za medije nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose službenih Zagreba i Pariza te ugovora o nabavi Rafalea.

– Unapređujemo naše odnose u šest područja. Mi smo u 2020. godini imali milijardu eura razmjene, u ovoj godini smo dosad na 782 milijuna eura razmjene, a Francuska je sigurno jedan od značajnijih

ulagača u Hrvatsku u posljednjim godinama, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Naglasio je da potpisivanje ugovora o nabavi Rafalea predstavlja poseban element i značaj današnjeg posjeta i nove faze odnosa.

– Dobivamo najmodernije zrakoplove. Tako štitimo svoj teritorij, svoje kopno i svoje more. Očekujemo da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju između naših vojnih industrija, rekao je Plenković.

Emmanuel Macron je podržao napore Hrvatske da pristupi šengenskom prostoru te dodao da će francusko predsjedništvo na tome raditi od prvog dana predsjedanja.

Za kupnju višenamjenskih borbenih aviona Rafalea rekao je da je to suveren izbor Hrvatske koji ima povijesni značaj, prenosi HRT.

Dva rafalea preletila su zagreb više puta, Plenković i Macron su to promatrali.

Macron položio vijenac kod Spomenika domovini

Screenshot: HRT

Macron je nakon susreta s Milanovićem otišao do Trga Stjepana Radića gdje je položio vijenac kod Spomenika domovini. Dočekao ga je premijer Andrej Plenković.

Macron je sam izrazio želju da oda počast poginulima u Domovinskom ratu i bit će prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika, javlja HRT.

Macron: Nepravda je što sam prvi francuski predsjednik u Hrvatskoj; Milanović: Suradnja sa SAD-om ostaje

Najnovije

Još iz rubrike