6.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava U zagrebačkom ZOO-u prvi put korona, zaraženi su lavovi

U zagrebačkom ZOO-u prvi put korona, zaraženi su lavovi

Lavovi Leo i Ayana iz Zoološkog vrta grada Zagreba zaraženi su novim koronavirusom, a zarazu im je, kako je rekao ravnatelj Zoološkog Damir Skok, premio timaritelj.

“Nakon što su kod lavova uočeni respiratorni problemi, životinje su testirane. Nalaz testova potvrdio je prisutnost virusa SARS-cov-2, pa smo krenuli s liječenjem lavova. Istodobno je testiran timaritelj koji se brine o lavovima. I njegov je nalaz pozitivan što znači da je on zarazu prenio na lavove”, istaknuo je Skok za Index.hr.
Nakon lavova testirali su, navodi i ostale životinje s kojima je taj timaritelj bio u kontaktu, te čekaju njihove nalaze.

“Timaritelj je sada na bolovanju i oporavlja se. Sve su bolje i zaraženi lavovi. Budući da su lavovi višestrukim preprekama razdvojeni od posjetitelja, dakle, ne mogu doći u bliski kontakt s ljudima koji bi omogućio prijenos zaraze, lavovi se kreću slobodno svojom unutarnjom i vanjskom nastambom”, navodi Skok.

Kako bi zaštitili timaritelje i ostalo osoblje koje se sada brine o lavovima, uveli su, dodaje, posebni sigurnosni protokol koji je na snazi do daljnjega. I kontakte timaritelja s drugim životinjama svode na minimum.

“Tijekom tri vala epidemije uspješno smo zaštitili naše životinje od novog koronavirusa i žao nam je da to nismo uspjeli i u ovom, četvrtom valu. Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba zaražene novim koronavirusom. Budući da je u zoološkim vrtovima diljem svijeta već bilo slučajeva prijenosa tog koronavirusa s čovjeka na velike mačke, cijeli slučaj pratimo u suradnji s nadležnim ustanovama te hrvatskim i inozemnim stručnjacima”, izjavio je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike