6.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Rudari u Sarajevu noć proveli pod vedrim nebom, ne odustaju od svojih...

Rudari u Sarajevu noć proveli pod vedrim nebom, ne odustaju od svojih zahtjeva

Rudari svih rudnika ugljena u Federaciji BiH u utorak su obustavili rad, te su došli na prosvjed u Sarajevo, pred sjedište entitetske vlade kako bi zatražili povećanje plaća te smjenu direktora tih rudnika. Nakon noći provedene pod otvorenim nebom, rudari sedam rudnika iz Federacije Bosne i Hercegovine i jutros ponavljaju kako ne odustaju od svojih zahtjeva.

Okupljeni rudari jutros zahvaljuju građanima na podršci.

Noćas je održan sastanak premijera FBiH, ministara i direktora koncerna Elektroprivrede BiH. Novinarima se obratio resorni ministar Nermin Džindić koji je kazao da će se formirati radna grupa koja će ući u pregovore sa radnicima.

“Ima točaka koje su prihvatljive i onih o kojima se moramo dogovarati. Nije ovo prvi put da pravimo sporazume. Treba dalje razgovarati i pregovarati da ne bi došli u situaciju da ugrozimo Federaciju BiH”, dodao je.

Podsjetimo, minimalna plaća rudara u Federaciji BiH sada je oko 850 konvertibilnih maraka (3400 kuna), a oni traže da se taj iznos poveća na tisuću KM (4000 kuna). Uz to se protive najavljenim mjerama preustroja poslovanja rudnika koji su dio dugoročnih planova za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Do 2050. trebale bi biti zatvorene sve termoelektrane u BiH pa bi tako prestala i potreba za najvećim dijelom ugljena koji se vadi iz rudnika u toj zemlji, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike