4.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Zbog hrvatskih Rafalea Srbija od Rusije kupuje najmoćnije protuzračno oružje na svijetu...

Zbog hrvatskih Rafalea Srbija od Rusije kupuje najmoćnije protuzračno oružje na svijetu – S-400, od kojeg strepi i Amerika? Spremni smo Vučiću odmah isporučiti sustav

Ruski obrambeni koncern “Rosoboroneksport” spreman je u najkraćim mogućim rokovima razmotriti eventualni zahtjev Srbije što se tiče isporuke protuzračnog sustava S-400, izjavio je direktor te ruske korporacije Aleksandar Mihejev nakon završetka sajma vojne tehnike koji je održan u Dubaiju, piše ruski Sputnik.

To govori da je Rusija spremna odmah potpisati ugovor sa Srbijom.

“Trenutačno ne vodimo sa Srbijom pregovore po pitanju isporuke PZO sustava. Međutim, u slučaju da se obrate s takvih zahtjevom, spremni smo u najkraćemu mogućem roku odgovoriti i isporučiti vojnu tehniku”, kazao je on.

Ruski mediji navode i da je Srbija jedan od najvećih uvoznika ruskog oružja i vojne tehnike u Europi. Podsjećaju i da je Srbija od Rusije kupila sedam helikoptera Mi-17 i Mi-35, dobila na dar šest aviona MiG-29 i 10 oklopnih vozila BRDM-2MS.

Ruski mediji dodaju i da je Srbija nabavila i raketni sustav Pancir-S1, dok je predsjednik Aleksandar Vučić svojedobno najavljivao da Srbija želi od Rusije kupiti i PZO sustav S-400, ali da za sada to sebi ne može priuštiti, piše ruski Sputnik.

Ruska tvrtka, navode analitičari, ne bi dala odobrenje za prodaju Srbiji da to nije odobrio i sam Vladimir Putin.,

Podsjetimo, druga etapa rusko-srpske PZO vježbe “Slovenski štit” održana je na teritoriju Srbije 2019. godine. Tom prigodom je ruska vojska prvi put za potrebe izvođenja vježbe u jednu stranu državu prebacila svoje PZO sustave. Osim artiljerijsko-raketnog sustava 96K6 Pancir-S1, prebačen je i dio elemenata najboljeg raketnog sustava PZO dugog dometa koji posjeduju ruske Zrakoplovno-svemirske snage – S-400, pisao je Tango six.

Prema dostupnim fotografijama, u Srbiju su stigla dva transportno-lansirna vozila, tj. samohodno lansirno oruđe, kao i jedan višenamjenski radar koji služi i kao nišanski radar. To je, međutim, samo mali dio kompleksa S-400.

S-400 je danas jedan od borbeno najmoćnijih, prema poznatim taktičko-tehničkim karakteristikama najvjerojatnije i najmoćniji raketni sustav za protuzračnu borbu koji se nalazi u operativnoj upotrebi u svijetu. Međutim, kao ni njegov stariji brat S-300, ni S-400 još uvijek nije borbeno upotrijebljen. No, bio je raspoređen u Siriji, čisto kao upozorenje.

S-400 (oznaka Ministarstva obrane Rusije 40R6, kompleks 98Ž6, NATO oznaka SA-21 “Growler”) razvijen je iz sustava S-300, odnosno njegove varijante S-300PM2, i prvobitno je nosio oznaku S-300PM3. Nositelj razvoja je OAO NPO “Almaz” iz Moskve, koji se nalazi u sastavu Koncerna PVO “Almaz-Antej”, a njegov naziv “Trijumf” obično se vezuje uz izvoznu verziju toga sustava.

U odnosu na svoga prethodnika, S-400 je dobio nove, suvremenije radare, novi softver, kao i četiri nova tipa raketa, uz mogućnost korištenja raketa koje su koristile različite verzije “familije” S-300P. Također tu su i druge mogućnosti integracija u sustavu promatračkih radara, pasivnih sustava za otkrivanje ciljeva, kao i sustava za protuelektronička djelovanja. Novi sustavi za otkrivanje ciljeva dodatno su pomogli u ažuriranju podataka o kretanju, odnosno poziciji cilja prilikom navođenja raketa na njih.

Sve ovo znatno je povećalo efikasnost sustava, kao i mogućnost njegove upotrebe u različitim situacijama. Tako S-400 ima sposobnost uništenja ciljeva na malim i vrlo malim visinama, djeluje na ciljeve na kojima su primijenjene tzv. stelt tehnologije, odnosno ciljevi koji imaju mali odraz u širokom spektru elektromagnetnog zračenja. Također, zbog moguće široke upotrebe borbenih bespilotnih letjelica povećan je broj ciljeva na koji se istodobno može djelovati, tu je zatim veća otpornost na ometanje…

S-400 može djelovati na taktičke borbene avione, strategijske bombardere, izviđačke avione (ISR, ISTAR, ELINT, SIGINT), leteće radarske sustave i komandna mesta (AWACS, AEW & CO), avione za elektroničko ometanje, leteće cisterne, krstareće rakete, balističke rakete malog, srednjeg i velikog dometa, bespilotne letjelice…

Ruski proizvođači naoružanja često u svom reklamnom materijalu navode taktičko-tehničke karakteristike izvoznih verzija oružanih sustava, pa su stvarne mogućnosti varijanti za rusku vojsku donekle nepoznanica, vjerojatno su vrijednosti nešto veće i mogu se samo procijeniti. Tako se, na primjer, navodi da je domet S-400 od dva do 400 kilometara po daljini i od pet do 30 kilometara po visini za aerodinamički cilj, sedam do 60 kilometara po daljini za balistički cilj.

Glavno i najčešće oružje S-400 su rakete 48N6, čiji su gabariti i mase iste. Tu je 48N6 (48N6E) dometa 150 km po daljini, 48N6M (48N6E2) dometa 200 km po daljini i 48N6DM (48N6E3) dometa 250 km po daljini i 27 km po visini za aerodinamički cilj. Domet 48N6 kada su u pitanju krstareće rakete je 28 km za 48N6 i 38 km za 48N6M. Brzina raketa 48N6 i 48N6M je 2100 m/s, a 48N6DM 2500 m/s. Najbrži cilj S-400 može gađati upravo raketom 48N6DM, a brzina cilja iznosi 4800 m/s, dok je kod 48N6M maksimalna brzina cilja 2800 m/s. Masa fragmentacijske bojne glave 48N6 je 145 kg, 48N6M 150 i 48N6DM 180 kg. Postoji informacija da se na raketu može montirati nuklearna bojna glava male snage.

Raketa najvećeg dometa nosi oznaku 40N6, proizvodi je koncern “Almaz-Antej” i do sada nije objavljena njezina fotografija, kao ni njezina lansirnog kontejnera. Za izvoznu 40N6E navodi se maksimalni domet 380 km po daljini i do 30 km po visini za aerodinamički cilj i 15 km po daljini za balistički cilj, srednja brzina rakete je 1190 m/s.

Prvi strani kupac S-400 bila je NR Kina, koja je 2015. godine potpisala ugovor za osam diviziona vrijednih tri milijarde dolara. Prema različitim podacima, nabavljeno je 250-300 raketa 48N6, a kupljene su i rakete 40N6E. Turska je 2017. godine naručila četiri diviziona sa 125 raketa 48N6 za 2,5 milijardi dolara. Oružje je naručila i Indija.

Na raznim forumima se navodi da će Srbija ići u nabavu sustava S-400 jer je Hrvatska krenula u nabavu francuskih zrakoplova Rafalea, prenosi Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike