4.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Šibenski antivakseri krenuli u juriš na cjepivo protiv - svinjske gripe. Dakle,...

Šibenski antivakseri krenuli u juriš na cjepivo protiv – svinjske gripe. Dakle, ne COVID, nego svinjska gripa

U petak su na ulicama Šibenika osvanuli transparenti kojima se pokušava građane odvratiti od cijepljenja, primijetili su kolege s portala Šibenik.In.

Ono što je zanimljivo jest to što, suprotno svim očekivanjima, transparenti ne pozivaju građane da odbiju aktualno cjepivo protiv virusa SARS-CoV-2, već onog protiv svinjske gripe.

Naime, na plakatima koje je uočio i dokumentirao kolega fotoreporter iz Pixsella, stoji natpis: “Bolje užasan kraj, nego užas bez kraja”, a iznad njega je ilustracija šprice za cijeljenje na kojoj pišeH1N1, što označava virus svinjske gripe.

Svinjska gripa pojavila se 2009. godine, a ubrzo je osmišljeno i cjepivo koje štiti od tog virusa. Cjepivo je tada izazvalo mnoštvo kontroverzi, prijavljivane su razne teške nuspojave od kojih se najviše pričalo o Guillain-Barreovu sindromu.

No, to cjepivo nikada nije dobilo status kao cjepivo protiv korone, a preporučivalo se samo za skupine koje su u većem riziku od razvoja težih simptoma bolesti. Ponovimo, to cjepivo nije odobreno za masovnu upotrebu.

Ovo nisu prvi antivakserski plakati koji su osvanuli u Šibeniku. prošlog su tjedna u Šibeniku osvanuli plakati u kojima se protivnici covid potvrda uspoređuju sa stradavanjem Židova u Auschwitzu. “Mic po mic Auschwitz”, pisalo je na prvim plakatima, kao i poruka da se povijest iz 1942. godine ponavlja ove godine.

U srpnju je portal, inače, prenio razultate istraživanja prema kojem se ispostavilo da osobe koje odbijaju cijepljenje, u prosjeku postižu slabije rezultate na testovima za mjerenje razine inteligencije u odnosu na ostali, veći dio stanovništva, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike