Europski sud o malenoj Madine: Hrvatska kriva za smrt djevojčice iz Afganistana koju je udario vlak

U noći 21. studenog 2017., šestogodišnja djevojčica Madina Hussini, umrla je nakon što ju je udario vlak u Srbiji u blizini hrvatsko-srpske granice. Obitelj Hussini je 2016. godine napustila Afganistan, putujući kroz Pakistan, Iran, Tursku, Bugarsku i Srbiju prije nego što je stigla na hrvatsku granicu.

U prosincu 2017. godine obitelj je podnijela kaznenu prijavu protiv neidentificiranih hrvatskih graničnih policajaca, navodeći da su im nakon susreta na hrvatskom teritoriju službenici uskratili svaku mogućnost traženja azila te su im naredili da se vrate u Srbiju uz željezničku prugu.

Madina je na putu poginula nakon što ju je udario vlak.

Obitelj je podigla kaznenu prijavu koju je nadležno državno odvjetništvo odbacilo. Obitelj je zatim podigla ustavnu tužbu tvrdeći da su, zbog neučinkovite istrage smrti Madine, povrijeđena njihova ustavna prava.

U tužbi je stajalo i da su izgubljeni ključni dokazi u istrazi, a to su snimke termovizijske kamere kojom su oni bili uočeni te večeri 21. studenoga 2017. No i Ustavni sud odbacio je njihovu tužbu.

Obitelj poginule djevojčice zatim se obratila i tužila Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava. Presuda je stigla danas te prema njoj Hrvatska obitelji Hussini mora platiti 40.000 eura, piše RTL.

Share This Article