4.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ovo je bomba. Djelatnik državne agencije: Uskoku sam 2019. nudio sve o...

Ovo je bomba. Djelatnik državne agencije: Uskoku sam 2019. nudio sve o aferi Softver, ništa nisu napravili

Otkako je sredinom prošlog tjedna Gabrijela Žalac uhićena po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, postavlja se važno pitanje: Zašto USKOK u aferi Softver nije učinio ništa, iako je sve ključne detalje Telegram rekonstruirao još u srpnju 2019. godine?

Sada se pak Telegramu javio i bivši djelatnik Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), nadzornog tijela za kontrolu postupaka u kojima se povlači EU novac. Potvrdio je kako je nakon objave Telegramovih tekstova prije dvije godine pozvan u USKOK. Hrvatskim istražiteljima još je tada, krajem 2019., otkrio sva svoja saznanja o prikrivanju nezakonitosti, no ni nakon njegova iskaza nije se dogodilo ništa. Telegramu je prepričao svoj susret s istražiteljima, uz uvjet da mu zaštite identitet, piše Telegram.

“USKOK je tada ispitao i još najmanje četvero mojih kolega”, kaže Telegramov sugovornik koji se nalazi na popisu osoba koje su dale iskaz o slučaju. Tada su im, tvrdi, istražitelji pokazivali i mailove koje su djelatnici SAFU-a izmjenjivali međusobno i s osobama iz Ministarstva Gabrijele Žalac. Iz toga je zaključio da su već imali obrise slagalice afere i uključenih aktera. Znajući pozadinu, Telegramov sugovornik otkrio im je i dodatne informacije.

Tako im je primjerice ispričao kako je više djelatnika još 2017. upozorilo menadžment SAFU-a i ravnatelja Tomislava Petrica da je pregovarački postupak koji je Ministarstvo željelo provesti za nabavku softvera nezakonit jer se za tu vrstu nabave mora koristiti otvoreni postupak. Istražiteljima je prepričao i kako su Petrica upozoravali da postoji kazna za odgovornu osobu i naručitelja, da softver za bilo koju namjenu mogu izraditi i druge IT tvrtke (Žalac je tvrdila da to mogu obaviti samo firme njenog prijatelja Mladena Šimunca) te da mogu očekivati da će Hrvatska možda morati u EU fondove vratiti cijeli sufinancirani iznos za tu nabavu.

Ravnatelj Petric, dakle, izbjegavao je propise unatoč upozorenjima svojih djelatnika. Telegramov sugovornik o tome je detaljno govorio istražiteljima, otvoreno napominjući kako će rado svjedočiti, ako postupak protiv ravnatelja agencije i bivše ministrice bude i službeno pokrenut.

USKOK, međutim, službeno nikada nije ni pokrenuo istragu. Proveli su tek izvide, nakon kojih su zaključili kako u aferi softver nema dokaza kaznenog djela pa su slučaj stavili u ladicu. “Nejasno je kako uz toliki broj svjedoka USKOK nije uspio zatvoriti slučaj, tim više što su očito na raspolaganju imali i pisane dokaze”, komentira danas za Telegram.

“Iako sam se USKOK-u ponudio da budem svjedok, ako dođe do pokretanja službene istrage ili suđenja, više me nikada nisu nazvali”, dodaje.

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić u petak je pak izjavila kako su teze da je afera Softver njihova blamaža “zlonamjerne i netočne”, te da nije istina kako “štite pojedince i da iz tog razloga ne pokreću istrage te djeluju pod utjecajem i sukladno interesima drugih grana vlasti”, piše Telegram.

No posve je evidentno da su djelatnici USKOK-a iz nekog razloga na predmetu Softver sjedili najmanje godinu i pol, sve do nedavnih uhićenja koja je temeljem prijave Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) pokrenuo Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj koji vodi Tamara Laptoš.

Podsjećamo, prijavu OLAF-u poslao je Telegramov novinar, nakon što su istražili i objavili sve ključne detalje zbog kojih su bivša ministrica i ravnatelj SAFU-a prošli tjedan uhićeni, piše Telegram.

Najnovije

Još iz rubrike