4.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Malenica objasnio kako će zakonski omogućiti sankcije za građanski neposluh

Malenica objasnio kako će zakonski omogućiti sankcije za građanski neposluh

Ministri Radovan Fuchs, Ivan Malenica i Josip Aladrović održali su nakon sastanka Vlade konferenciju za medije. Ministar pravosuđa Ivan Malenica komentirao je nakon sjednice Vlade najavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da će ministrima Malenici, Berošu i Božinoviću naložiti da se promijene određeni zakoni kako bi se mogli sankcionirati oni koji ne poštuju odluke o covid-potvrdama.

“Demantirao bih jedan medijski tekst u kojem stoji da sam ja rekao da je odluka na razini preporuke. To nije istina, odluka stožera je zakonita i u okviru zakona ćemo razmotriti sankcije za poslodavce za koje ne postoje odluke stožera. U okviru njih ćemo donijeti promjene koje će omogućiti sankcije za one koji odbijaju poštivati te odluke i zakone. Iza Vlade ćemo imati sastanak, za sada ne bih o detaljima”, rekao je Malenica.

Odbijanje COVID-potvrda nemoguće kazniti? Evo detalja istupa ministra Malenice na zatvorenom sastanku koalicije

“To su zakoni o civilnoj zaštiti te o sprečavanju širenja zaraznih bolesti”, dodao je Malenica.

Nije otkrivao detalje hoće li Milanovića obuhvatiti sankcije.

Kratko je komentirao kažnjavanje u vezi širenja dezinformacija o pandemiji rekavši da o tome “neće otkrivati detalje”.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da, kada su škole u pitanju, stvari prolaze glatko, a pohvalio je i ravnatelje.

“Zbiva se to da u najvećem broju slučajeva škola se odvija kako je zamišljeno. Provode se odluke stožera. U najvećem broju slučajeva stvar prolazi glatko, nema prevelikih problema, ravnatelji su vrhunski organizirali stvar. Imamo određeni broj slučajeva gdje su djelatnici odbili testiranje. Ne mislimo da treba staviti zaštitare ili policajce, ali osobno mislim da je to sasvim neodgovorno ponašanje. Nitko nikoga ne prisiljava na cijepljenje. Nadam se da će ti ljdui doći pameti. Nitko ne radi ovo zato što se njemu sviđa da nekome oteža život. Ja ću osobno zamoliti Stožer da svi oni koji se cijepe da ne moraju čekati 21 dan, nego da im se uz određenu potvrdu to verificira”, rekao je Fuchs.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu na sjednici Vlade izmjene zakona i sankcije za one koji ne poštuju odluke o covid potvrdama i potiču na prosvjede, istaknuvši neobičnim što se prosvjedi zbog uvođenja potvrdi zbivaju zbog testiranja.

Plenković je rekao da je naložio ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici, zdravstva Viliju Berošu i unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da vide kako će promijeniti potrebne zakone, prenosi N1.

Odbijanje COVID-potvrda nemoguće kazniti? Evo detalja istupa ministra Malenice na zatvorenom sastanku koalicije

Kosor o koronamjerama: Vlada je trebala poslušati predsjednika Milanovića

Lauc neće zašutjeti, potvrdio teze iz Kolakušićeve kaznene prijave protiv Stožera: Da smo umjesto 100,000 javnih i državnih zaposlenika testirali cijepljene zdravstvene radnike spasili bismo puno života

VIDEO Plenković o koroni: Ljudi se opuštaju previše; Građanski neposluh ne dolazi u obzir, Malenica i Beroš, promijenite zakone, kako god treba, da se to sankcionira

Najnovije

Još iz rubrike