4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Jesu li jaja dobra ili loša za organizam? Konačno imamo odgovor na...

Jesu li jaja dobra ili loša za organizam? Konačno imamo odgovor na ovu dilemu

Čini se da se svakih nekoliko godina postavljaju pitanja o jajima. Jesu li ona dobra ili loša za nas?

Gledajući nutritivnu analizu, jedno jaje sadrži otprilike 75 kalorija, 5 grama masti, 6 grama proteina, 0 ugljikohidrata, 67 miligrama kalija, 70 grama natrija i 210 miligrama kolesterola. Jaja su također izvrstan izvor vitamina A, D i B12, kao i kolina koji je nutrijent neophodan za metabolizam. Osim sadržaja kolesterola, jedno jaje je zdrava opcija za doručak, ručak ili večeru.

Istraživanja pokazuju da kolesterol u jajima ne utiče negativno na ljudsko tijelo u usporedbi s drugim izvorima kolesterola. Na primjer, jaja se obično jedu s drugom hranom bogatom soli, zasićenim mastima i kolesterolom, kao što su slanina, sir i maslac. Poznato je da ove namirnice povećavaju rizik od srčanih bolesti, a treba ih jesti umkereno.

“Većina zdravih ljudi može pojesti do sedam jaja tjedno bez uticaja na zdravlje srca. Neki odlučuju da jedu samo bjelanjak, a ne žumanjak, koji osigurava nešto proteina bez kolesterola”, kaže dijetetičarka Ann Hargett.

O jajima govori i Peter Schulman, kardiolog i profesor medicine na Sveučilištu Connecticut.

“Sada znamo da su ono što stvarno podiže vaš kolesterol zasićene masti u preshrani, a ne toliko kolesterol u hrani”, objašnjava, prenosi B92.

“Kad jedemo kolesterol, on se razgrađuje u crijevima, ne apsorbira se kao cijela molekula kolesterola”, kaže i dodaje: “Zasićene masti se u međuvremenu razgrađuju u kratke lance masnih kiselina koji se mogu povezati u tijelu – a pokazalo se da je to ono što značajno povećava nivo kolesterola. Da, istraživanja sugeriraju da jedenje hrane s visokim nivoom kolesterola, poput jaja, može malo povisiti kolesterol. Ali još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je nivo LDL (lošeg) kolesterola i HDL (dobrog) kolesterola. Jaja podižu HDL u većoj mjeri nego LDL, što dovodi do povoljnijeg profila rizika kada je u pitanju kardiovaskularni rizik”, kaže dr. Schulman, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike