4.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ubojici iz Omiša nije zadrhtala ruka: S Yamahe TMAX je sa svih...

Ubojici iz Omiša nije zadrhtala ruka: S Yamahe TMAX je sa svih šest metaka pogodio u glavu i vrat svoju žrtvu i pobjegao ludom vožnjom po mokroj cesti

U nešto manje od godinu dana na Županijskom sudu u Splitu provedeno je zahtjevno suđenje za ubojstvo Karmelina Fistanića (39) početkom studenog 2019. godine oko 13.55 sati na Jadranskoj magistrali kraj Omiša, kod skretanja za Brzet. Nepravomoćnom presudom, koja je objavljena danas, Stjepan Ringwald (49) osuđen je na 19, Jerko Pirić (36) na 18 i Vlado Zolota (48) na 17 godina zatvora.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tereti trojicu da su postupali zajednički i prema prethodnom dogovoru s ciljem da usmrte Karmelina Fistanića. Ringwald se dovezao iz Šibenika do gradskog groblja Lovrinac u Splitu gdje su ga pričekali Pirić i Zolota, navodi optužnica.

U prostoru apartmana u Omišu, u vlasništvu Vlade Zolote, Ringwald se presvukao u tamnu motorističku opremu i stavio tamnu kacigu na glavu, tvrdi tužiteljstvo. Nakon izlaska iz apartmana Stipe Ringwald je, navodi optužnica, uzeo motocikl marke Yamaha T-Max crne boje te je pratio osobno vozilo VW Polo kojim je upravljao Karmelino Fistanić u čijem je društvu bila i njegova djevojka.

Na predjelu Slavinj kod skretanja s državne ceste u smjeru mjesta Brzet, Fistanić je zaustavio svoje vozilo pa je mu je Ringwald prišao na motociklu s njegove lijeve strane i kroz poluotvoreni prozor vozačevih vrata ispalio šest hitaca u glavu i vrat.

Nakon što je na predjelu Pazdigrada nađen motocikl na kojem je iz traga krvi izoliran DNK ubijenog Fistanića, policija je prvo došla do Pirića i Zolote te do počinitelja Stipe Ringwalda, kojem je u dodatni dokaz krivnje uzeto što je nekad bio motociklistički prvak.

Karmelino Fistanić je ubijen kroz djelomično otvoreni prozor kraj mjesta vozača sa šest metaka kalibra 7,65 mm u glavu i vrat. Odvjetnici optuženih od početka postupka tvrde kao su dokazi protiv njihovih klijenata manjkavi.

Osporavali su DNK nađen na uzorku uzetom s motocikla, zatim snimke kamera koje su iznimno loše kvalitete i nejasne.Tako je u optužnici navedeno kako je motociklist koji je izvršio ubojstvo bio u “tamnom kombinezonu”, što ukazuje kako je snimka bila toliko nejasna da se nije mogla vidjeti točna boja odjeće koju je atentator imao na sebi po izlasku iz apartmana u Omišu u kojem se presvukao po dolasku.

Trenutak smaknuća je također snimljen kamerama, ali s tolike udaljenosti da se takoreći nije vidjelo ništa korisno. Više osoba je opisalo kako su tog dana nakon ubojstva svjedočili ludoj vožnji po mokroj cesti motocikliste na Yamahi T Maxu.

On se sa skretanja za Brzet, gdje je u parkiranom VW Polu iz oružja kalibra 7,65 mm ispalio u žrtvinu glavu šest hitaca, vratio prema Omišu pa preko Naklica odakle se odvezao do Stobreča i splitskog predgrađa. Prema riječima očevidaca, motociklist je pretjecao automobile i ulazio u zavoj nesmanjenom brzinom unatoč lošim uvjetima za vožnju zbog kiše koja je padala.

Upravo zato je za Ringwalda njegova vještina na motociklu bila otežavajući faktor u ovom slučaju. Dodatni problem istražitelja prilikom dokazivanja krivnje za zločin je bio je što nisu našli dokaze o međusobnom dogovoru trojice, unatoč tome što je izuzeto oko 12 mobitela, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike