5.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković: Činit ćemo sve da podupremo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova

Plenković: Činit ćemo sve da podupremo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u službenom posjetu Republici Kosovo. Odgovarao je i na pitanja novinara, prenosi N1.

Po dolasku u Prištinu Plenković se sastao s predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem. Nakon ceremonije svečanog dočeka, dvojica premijera održala su tête-à-tête razgovor, nakon kojega su se sastala i izaslanstva. Premijer Plenković javnosti se obratio nakon sastnaka oko 12.30 sati.

“Što se tiče europske perspektive Srbije, ona je jednaka kao i svih zemalja u Europi. On je u ovom trenu nekoliko koraka ispred Kosova, s obzirom da ono nije priznato od 5 zemalja članica EU”, rekao je premijer Plenković u svom obraćanju.

Odgovorio je i na pitanje dijeli li stav EU da se svi dogovori postignuti između Kosova u Srbije u Bruxellesu i Washingtonu moraju poštovati:

“Ono što je stav Hrvatske je da podržavamo stabilnost, da smo za deeskalaciju svih napetosti kojima smo svjedočili proteklih tjedana, da je prije svega na Srbiji i Kosovu da pronađu optimalan način nastavka dijaloga i poštovanja ili postojećih dogovora ili postizanja novih dogovora koji će ići u tom smjeru da odnosi budu bolji. Hrvatska je zainteresirana da razvija odnose i s Kosovom, a isto tako i da što više normalizira odnose sa Srbijom. Mislimo da je to dobro da stabiliziranje odnosa u cijeloj jugoistočnoj Europi. S naše strane, činit ćemo sve da podupremo odnose normalizacije između Kosova i Srbije”, rekao je.

Posjetit će i Janjevo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će s predsjednicom Republike Kosova Vjosom Osmani-Sadriu, koja će tom prigodom premijeru Plenkoviću i ravnatelju Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu Josipu Samardžiću uručiti predsjedničku medalju “Svete Terezije”.

Premijer će poslijepodne posjetiti Janjevo gdje će se susresti s predstavnicima hrvatske manjine, a obići će i crkvu sv. Nikole u društvu župnika župe sv. Nikole don Mateja Palića te predsjednika Udruge sv. Nikole Janjevo Sebastijana Čolakića.

Službeni posjet Kosovu premijer Plenković završit će posjetom KFOR City bazi, u 17.15 sati, te susretom s pripadnicima Hrvatskog kontingenta u 17.45 sati, javlja N1.

Najnovije

Još iz rubrike