6.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Nova pravila: Uhićenik može na sud bez potvrde ili testa, a policajac...

Nova pravila: Uhićenik može na sud bez potvrde ili testa, a policajac koji ga prati ne može

Policajac na sud dovodi osumnjičenika za neko kazneno djelo. Nijedan od njih nema ni COVID potvrdu ni PCR test. Jedan će moći ući u zgradu suda, drugi neće. A onda će u toj zgradi suda ovaj koji je ušao bez COVID potvrde i PCR testa biti u društvu djelatnika suda koji bez potvrde ili testa uopće ne mogu doći na svoje radno mjesto.

Tako bi, prema odluci Stožera civilne zaštite, od 16. studenog trebalo funkcionirati naše, ionako problemima opterećeno pravosuđe, piše Večernji list.

Od trenutka kada je Stožer odlučio da se zbog sprečavanja širenja pandemije uvode obavezne COVID potvrde ili PCR testovi za sve službenike i namještenike te zaposlenike u državnoj i lokalnoj samoupravi, kao i stranke koje u takve institucije ulaze, nastao je kaos. Sindikati i pojedinci upozoravali su da je opet donesena odluka iako nije objašnjeno kako će se ona provoditi.

Nakon brojnih kritika, Stožer je u petak objavio neke smjernice, odgodio primjenu svega navedenog za jedan dan te naveo koji su izuzeci od njihove odluke. Kada je pravosuđe u pitanju, to konkretno znači da se odluka o posjedovanju COVID potvrde ili PCR testa, prema Stožeru, ne odnosni na osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima. U prijevodu, iz najnovije odluke Stožera izuzete su osobe lišene slobode koje dovodi policija te zatvorenici, odnosno pritvorenici koje pravosudna policija dovodi na sudove ili na tužiteljstva radi ispitivanja.

No problem s ovakvom odlukom je što ljudi koji je donose, očito, barem kada je o pravosuđu riječ, baš i ne znaju tko su sve osobe “čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosuđem”. Jer da bi se održalo sudsko ročište, na njemu osim optuženika, trebaju biti sudac i članovi vijeća, zapisničarka, odvjetnici i tužitelji.

Da apsurd bude veći, osumnjičenik ili optuženik zapravo je jedini od navedenih koji ne mora nazočiti raspravi, ako je prethodno na to upozoren i s tim se složio ili ga se, kad je riječ o osumnjičeniku, može saslušati videolinkom. Svi ostali u sudnici moraju biti jer ako netko od njih nije nazočan, nema zakonskih uvjeta za raspravu. Kada se u tu jednadžbu ubace i svjedoci te vještaci, koji se svakodnevno saslušavaju te također na sudove neće moći ući bez COVID potvrda ili PCR testova, od 16. studenoga kaos je zagarantiran.

Osim toga, ova zadnja odluka Stožera je sjajna podloga za razvlačenje sudskih postupaka. Poseban je problem u cijeloj priči i testiranje koje bi trebale provoditi ovlaštene osobe. Tko su te ovlaštene osobe, nije baš pojašnjeno, a one bi morale biti unaprijed obaviještene da će provoditi testiranje i na kojoj lokaciji. Neslužbeno se može čuti da ni sudovi baš nisu presretni s idejom da se testiranja provode u njihovim prostorima jer neki nemaju uvjete za to, a drugi ne žele na sebe preuzeti i tu odgovornost, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike