1.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Fantastičan učinak COVID potvrda u Sloveniji: 53 posto testiranih - zaraženi, ali...

Fantastičan učinak COVID potvrda u Sloveniji: 53 posto testiranih – zaraženi, ali to nije sve

U nedjelju je obavljeno 3.415 PCR testova na novi koronavirus i potvrđeno je 1.815 slučajeva infekcije, što je 53 posto svih testova. Prema podacima NIJZ-a, u zemlji je aktivno zaraženo 42.807 osoba, javlja RTV SLO.

U nedjelju su također obavljena 16.023 brza antigenska testa. Koliko je rezultata bilo pozitivnih nije poznato, jer ih dodatno potvrđuje molekularni test. Broj potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana je 2030 (+27 u odnosu na subotu), a prosječan broj potvrđenih slučajeva u posljednjih sedam dana je 3224 (+76 u odnosu na subotu).

Bolnice prisiljene otvoriti maksimalni kapacitet

Prema najavama koordinatora bolničkih kreveta u Ministarstvu zdravlja Roberta Carotte, bolnice će danas ili u utorak otvoriti maksimalne kapacitete. To je ukupno oko 1200 kreveta, od čega je 280 za intenzivnu njegu.

Prema vladinim podacima objavljenim u nedjelju, 990 pacijenata s Covidom liječeno je u bolnicama, od kojih je 227 trebalo intenzivnu njegu.

Carotta je u subotu izrazio nadu da će 1200 kreveta biti dovoljno za suočavanje s epidemijom. Institut Jožef Stefan (IJS) u posljednjoj prognozi u petak procijenio je da se očekuje da će epidemija covida-19 po broju pozitivnih testova “dosegnuti vrhunac četvrtog vala”. Očekuje se da će na jedinicama intenzivne njege biti više od 250 pacijenata s covidom, ali vjerojatno nećemo prijeći 300, procjenjuje IJS.

KBC Ljubljana otvara novi odjel u bolnici Peter Držaj

Između ostalog, otvara se novi odjel u UKC Ljubljana, i to u bolnici Peter Držaj. Ministar zdravstva Janez Poklukar pojasnio je na konferenciji za novinare Slovenske akademije znanosti i umjetnosti da će u početku tamo biti osigurano 37 dodatnih kreveta. U KBC-u Peter Držaj, kao i drugdje, dodatno će se povećati broj kreveta, najavio je Poklukar. Više o tome, ali i o stanju na očiglednim i ostalim odjelima, uprava UKC Ljubljana će pojasniti poslijepodne na konferenciji za novinare.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Franc Vindišar u subotu je ponovio da glavna prepreka nisu kreveti, niti prostor, već nedostatak osoblja. Na poziv ministra Poklukara, pomoći kovid bolnica već su se odazvali domovi zdravlja, psihijatrijske bolnice, specijalne bolnice, rodilišta i obrazovne ustanove, uključujući medicinske fakultete i oba medicinska fakulteta.

U međuvremenu, u srijedu počinje obvezno trotjedno samotestiranje na novi koronavirus u školama. Ministarstvo obrazovanja je krajem tjedna školama poslalo okružnicu u kojoj se nalazi i protokol za samotestiranje učenika. Samotestiranje neće biti obvezno za cijepljene i bolesne učenike, javlja RTV SLO.

VIDEO Lauc: Covid-potvrde su ne samo beskorisne, već i jako štetne za sve osim za dioničare Pfizera i BioNTecha te industriju testova

Najnovije

Još iz rubrike