-0.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Hvar je pod vodom! Jako nevrijeme zahvatilo otoke, munja udarila u...

VIDEO Hvar je pod vodom! Jako nevrijeme zahvatilo otoke, munja udarila u kuću: Jedan udar bio je jak, kao da je bio potres

Ciklona donosi vrlo nestabilne vremenske prilike Visu, Braču, Šolti, ali je najgore na otoku Hvaru.

U samo sat vremena u gradu Hvaru palo je 90 litara kiše po kvadratnom metru, a posljednja 24 sata preko 120 litara, što je više od prosječne količine oborina koja padne u studenom.

Ogromne količine kiše u kratko vrijeme potopile su ulice i trgove, izazvali odrone, a i nekoliko objekata ima problema zbog prodora oborinskih voda. More je zbog bujica u Hvaru poprimilo smeđu boju.

“Imamo dosta problema s oborinskim vodama. Garaže nam plivaju, sve je puno vode. Pumpamo bez prestanka, a kiša ne prestaje. Problem je i to što su telefoni u kvaru, obavijestili smo i policiju o tome”, kazao je za Dalmaciju Danas zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škarpa.

U Hvaru je problem jako grmljavinsko nevrijeme zbog čega je stradalo dosta elektronike.

Oko 14:15 vatrogasci su pojurili na intervenciju na predio Križni rat gdje je udar munje izazvao požar krovišta obiteljske kuće. Kako je za Dalmaciju Danas kazao zapovjednik Škarpa, intervencija je u tijeku, a prema prvim informacijama nitko nije ozlijeđen.

“Bilo je strašno. Munje su udarale svakih nekoliko sekundi. Odavno ne pamtim ovako nevrijeme u Hvaru. Jedan udar munje bio je izuzetno jak, kao da se dogodio potres. Nedugo zatim vidio sam dim iz susjedovog krovišta, a po tome sam znao da se udar groma nažalost dogodio u njegovu kuću. Srećom, vatrogasci su stigli u rekordnom roku”, ispričao je jedan Hvaranin za Dalmaciju Danas.

Tijekom studenog veći dio Dalmacije već je dobio više oborina od mjesečnog prosjeka. Pri tome zasad prednjači otok Žirje u šibenskom arhipelagu. Tamo je posljednja 24 sata palo ekstremnih 270 litara kiše po kvadratnom metru, a od početka mjeseca 346 litara što je, primjerice, približno pola godišnje količine oborina koja padne u Splitu, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike