4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Javorov sirup: Dobra zamjena za šećer, ali treba ga koristiti oprezno

Javorov sirup: Dobra zamjena za šećer, ali treba ga koristiti oprezno

Javorov sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz drveta šećernog ili crnog javora, najčešće u Sjevernoj Americi. U drvetu se napravi rupa iz koje se u posudu cijedi sok iz kojeg se kasnije zagrijavanjem odvaja tekućina i javorov sirup.

Poznat je kao sirup koji se stavlja na palačinke, sladoled ili druge slastice, a može poslužiti i za pripremu slanih jela. Iako sadrži vitamine i minerale, potreban je poseban oprez jer je javorov sirup jako sladak i pun šećera.

Je li javorov sirup dobar?

Javorov sirup sadrži najviše mangana koji je važan za očuvanje kosti i cinka koji pomaže u osnaživanju imuniteta, a u sastavu u vrlo malim količinama ima i kalcija, kalija i željeza te sadrži i neke antioksidanse. Zahvaljujući svojem sastavu smanjuje kolesterol te pomaže u sprječavanju pogrešnog sklapanja i skupljanja pojedinih proteina koji se nalaze u moždanim stanicama.

Javorov sirup može biti zamjena za šećer, ali se ne preporuča koristiti u svakodnevnoj upotrebi jer prekomjerno korištenje može utjecati na pojavu nekih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 ili bolesti srca, a može i utjecati na pojavu karijesa na zubima. Iako je prirodan, njegov glikemijski indeks je 54, dok je glikemijski indeks šećera 65. Također, u samo jednoj žlici javorovog sirupa nalazi se 12 grama šećera, odnosno u 100 grama proizvoda nalazi se oko 350 kalorija.

Kako kupiti dobar javorov sirup?

Javorov sirup razlikuje se po boji koja utječe na jakost okusa. Što je boja tamnija, to je okus intenzivniji. Ako vam javorov sirup treba za palačinke ili vafle, odaberite onaj svjetliji. S druge strane, ako ćete ga koristiti kao sladilo za kolače, odaberite nešto tamniji koji ima i jači okus. Upravo se s obzirom na boju javorov sirup razlikuje i po četiri razreda.

Nekada su postojali razredi od A do C, dok se danas radi o razredu A s različitim imenima. Tako je prvi razred A nešto blažeg okusa i zlatne boje (nekadašnji razred “Fancy”) koji je idealan kao preljev, drugi razred je također A, ali s naznakom da se radi o jantarnoj boji i bogatom okusu (nekadašnji razred A), a koji se koristi za kolače. Zatim razred A tamne boje i snažnog okusa (nekadašnji razred B) i na kraju razred A vrlo jake boje i jakog okusa (nekadašnji razred C).

Cijena staklenke javorovog sirupa od 250 mililitara iznosi oko 50 kuna, ovisno o proizvođaču i trgovini. Sirup se mora čuvati na tamnom i hladnom mjestu, a nakon otvaranja u hladnjaku.

Kako koristiti javorov sirup?

Osim dobro poznatog dodatka palačinkama ili vaflima, javorov sirup može se također staviti na voće, ali i koristiti kao marinada za brojna slana jela. Kombinacija cimeta i javorovog sirupa dat će poseban okus slasticama. Dobar je i kao dodatak limunadi. Pazite samo da ne pretjerate s količinom javorovog sirupa kako ne biste zasjenili ostale okuse, ali i kako ne biste unijeli previše kalorija.

Dakle, javorov sirup može poslužiti kao zamjena za šećer, ali treba biti oprezan jer sadrži mnogo kalorija i jako je sladak. Ipak ovaj sirup je bogat određenim vitaminima i mineralima te ima raznoliku primjenu pa je omiljeno sladilo u brojnim kućanstvima, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike