6.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Europska tužiteljica o aferi softver: Zaprimili smo prijavu OLAF-a

Europska tužiteljica o aferi softver: Zaprimili smo prijavu OLAF-a

Svega nekoliko mjeseci trebalo je novom Uredu europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj do prvih konkretnih rezultata – prva uhićenja i to odmah velike ribe – bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj važne Agencije. Kada je u pitanju europski novac, ništa se ne prepušta slučaju. Iskusna tužiteljica, nekadašnja ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš, danas europska tužiteljica u Uredu zbog kojeg mnogi u Hrvatskoj više neće mirno spavati. Samo u Točki na tjedan otkriva kako rade i kome odgovaraju, koje su prevare na meti.

“Europski delegirani tužitelji u zemljama članicama postupaju sukladno nacionalnim zakonima”, rekla je, dodavši da se isto postupa i u slučaju Softver. Nadležan sud je Županijski sud u Zagrebu.

Neke predmete sami započinju, dok neke preuzimaju. “Postoje dvije vrste predmeta. Ured je nadležan za kaznena djela koja su počinjena od 20. studenog 2017. pa nadalje. Ured je osnovan u lipnju ove godine. Ako nadležno tužilaštvo ima predmet o radu, oni su nas dužni obavijestiti. Možemo donijeti odluku o evokaciji predmeta ili o nepreuzimanju predmeta”, rekla ja.

U slučaju Softver, postupanje je bio drugačije.

“U ovom predmetu zaprimili smo prijavu OLAF-a”, kaže. Prije toga Ured europskog javnog tužitelja o tom predmetu nije imao saznanja. “OLAF provodi administrativne postupke, nisu nadležni za kazneni progon počinitelja kaznenih djela na štetu financijskih interesa EU-a”, dodala je.

“Kad zaprimimo prijavu i predmet se registrira u EPPO-u, počinje proces verifikacije. Upućujemo upit u nadležno nacionano tijlo postoji li takav predmet. Ako se radi na predmetu, radimo evokaciju. Ako nadležno tužiteljstvo nema predmet ili nije živ, donosimo odluku o pokretanju sukladno uredbi. Uredba govori samo o istrazi”, pojasnila je kako postupa Ured europskog javnog tužitelja.

Da predmet nije živ znači da se na njemu radilo i više se ne radi, navela je Laptoš. “U ovom predmetu donijeli smo odluku o pokretanju istrage. Da smo predmet preuzeli od Uskoka radilo bi se o evokaciji. Mi smo pokrenuli istragu.”

“EPPO ima dvije razine – centralnu u Luxemburgu i decentralizirane u zemljama članicama. Decentraliziranu razinu čine europski delegirani tužitelji, koji su potpuno neovisni od nacionalnih tužilaštva. Ne mogu primati upute ni od koga osim EPPO-a. To je samostalno, nadnacionalno tijelo EU-a”, govori.

Uredba određuje da su države članice dužne osigurati support europskim delegirani tužiteljima, rekla je. “Moramo imati nacionalne asistente i to je na neki način prepušteno državama članicama. EPPO ne može zapošljavati ljude i osigurati prostor.”

Rekla je da o postupanju Uskoka u predmetu Softver ne može govoriti.

“Pet država članica ne sudjeluje u radu Ureda. To je politička odluka svake države, o tome ne mogu govoriti. Ja sam izabrana putem natječaja”, kaže.

Proračun EPPO-a je 41,4 milijuna eura. “Nemamo ni dovoljno osoblja. Od 1. lipnja u Uredu je registrirano 1340 predmeta. Pokrenuto je 430 istraga. Potencijalna šteta dostiže 7 milijardi eura”, govori Laptoš.

Najnovije

Još iz rubrike