5.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Krvava "gozba": Brod je potonuo, uskoro su došli morski psi. Masakr je...

Krvava “gozba”: Brod je potonuo, uskoro su došli morski psi. Masakr je trajao 4 dana…

Pred kraj Drugog svjetskog rata, u kolovozu 1945. godine, japanska je podmornica potopila američki bojni brod USS Indanapolis, ali to je bio tek početak noćne more mornara s tog broda, piše Smithsonian Magazine.

Nakon što je u američku pomorsku bazu Tinian u Tihom oceanu dopremio ključne dijelove za prvu atomsku bombu koja će potom sravniti Hirošimu, USS Indianapolis isplovio je 28. srpnja bez pratnje iz Guama prema zaljevu Leyte na Filipinima, gdje se posada trebala pripremiti za invaziju na Japan.

Sljedeći dan bio je miran. USS Indianapolis plovio je brzinom od oko 17 čvorova kroz valove naizgled beskrajnog Pacifika. Dok je sunce zalazilo, mornari su kartali, čitali knjige ili razgovarali s brodskim svećenikom.

No nedugo iza ponoći brod je presrela japanska podmornica ispalivši dva torpeda. Prvi je pogodio desni pramac razorivši taj dio broda u kojem se zapalio spremnik s 3500 galona avionskog goriva. Vatreni stup uzdigao se nekoliko stotina metara u nebo. Drugi torpedo ispaljen iz japanske podmornice pogodio je spremnike goriva u sredini broda izazvavši još jednu eksploziju. Brod se prepolovio i potonuo za samo 12 minuta. Od 1196 ljudi na brodu, njih 900 živih završilo je u moru.

Međutim, njihova prava kalvarija tek tada je počela. U zoru 30. srpnja, preživjeli mornari su nastojali držati se za rijetke splavi za spašavanje. Tražili su mrtve kolege koji su plutali u moru ne bili s njih svukli prsluke za spašavanje. Čak su, da bi zadržali neki privid reda, počeli formirati grupe kako bi lakše preživjeli na otvorenom moru dok im netko ne pristigne u pomoć. No, umjesto pomoći stiglo je jato morskih pasa.

Njih je privukao zvuk eksplozije i miris krvi u vodi. Bili su to trupani oblokrilci, jedna od najagresivnijih i najkrvoločnijih vrsta morskih pasa. Ono što se potom dogodilo bio je najveći i najjeziviji napad morskih pasa na ljude u povijesti. Krvava ‘gozba’ usred Tihog oceana.

Prve noći, morski psi su se usredotočili na tijela mrtvih mornara koja su plutala na površini. Panika među preživjelim mornarima dodatno je privukla još više morskih pasa. Naime, kako piše Smithsonian Magazine, ta vrsta morskih pasa sposobna je pomoću receptora duž svoga tijela osjetiti gibanja i promjene tlaka u vodi i na nekoliko stotina metara udaljenosti. Privučeni krvlju, morski psi nakon mrtvih su počeli napadati i komadati ranjene mornare.

Preostali mornari nastojali su se odmaknuti što dalje od ranjenih kolega, a tijela mrtvih gurali bi prema morskim psima kako bi odvratili pažnju od sebe. No, mnogi preživjeli mornari naprosto su bili paralizirani od straha. Povrh svega, morske pse privukao je i miris mesa iz otvorenih konzervi na splavima za spašavanje.

Ovaj nezapamćeni masakr trajao je gotovo četiri dana. Američka mornarička obavještajna služba presrela je poruku japanske podmornice koja je torpedirala i potopila USS Indianapolis, ali su je procijenili kao trik da se američke spasilačke brodove namami u klopku.

Preživjeli mornari shvatili su da protiv nasrtaja morskih pasa imaju veće izglede ako se drže u skupini. Najgore su prošli oni koji su ostali sami u moru, odvojeni od ostalih. Njih su morski psi prve raskomadali. Taj užas trajao je danima, a mnogi koji su preživjeli napad morskih pasa podlegli su vrućini i žeđi ili su, halucinirajući, počeli piti morsku vodu. Onima koji su tako pokušali ugasiti žeđ na usta bi navrla pjena, a jezici i usne su im nabubrili. Takvi bi postajali velika prijetnja ostalima, jer su u mahnitosti koja ih je obuzela vukli svoje suborce pod vodu gdje su zlokobno kružili morski psi.

Četvrtog dana u 11 sati jedan američki vojni zrakoplov uočio je preživjele s Indianapolisa i pozvao pomoć. Nekoliko sati kasnije doletio je hidroavion te ispustio splavi i zalihe za preživljavanje . Vidjevši jezive prizore, pilot hidroaviona oglušio se o zapovijedi i sletio na površinu mora te počeo ukrcavati ranjene. Oko ponoći je doplovio i vojni brod USS Doyle čija je posada iz mora izvukla posljednje preživjele. Rezime je bio zastrašujuć: od 1196 članova posade USS Indianapolisa preživjelo je samo njih 317. Procjenjuje se da su morski psi masakrirali više od 150 mornara. Ovaj događaj upamćen je kao najgora katastrofa u povijesti američke mornarice, prenosi Net.hr

Najnovije

Još iz rubrike