5.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Padaju po cijelom Beogradu: Uništeni murali ratnog zločinca Ratka Mladića

Padaju po cijelom Beogradu: Uništeni murali ratnog zločinca Ratka Mladića

Fotografije uništenih beogradskih murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića objavljuju se na društvenim mrežama.

Više murala Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca, uništeno je bojom, a fotografije se objavljuju na društvenim mrežama.

Neki su uništeni crvenom ili bijelom bojom, dok je jedan mural osvježen brkovima kakve je imao Adolf Hitler. Preko jednog murala napisano je “zločinac”.

Prvi mural uništen je još u srijedu u beogradskoj Njegoševoj ulici, nakon čega su uslijedili prosvjedi aktivista, ali i srpskih desničara. Taj je mural prethodno osiguravala policija. Dvije aktivistkinje su privedene nakon što su na mural bacale jaja.

Četrnaest aktivista držalo je po jedno slovo ispisano na papiru, s porukom “mural mora pasti”.

Zbog slavljenja ratnog zločinca na pročeljima zgrada u Srbiji oglasila se i Ana Pisonero, glasnogovornica Europske komisije za susjedstvo, proširenje i međunarodno partnerstvo, koja je u odgovoru za Dnevnik Nove TV poručila da Srbija mora nastaviti i produbiti reforme i na područjima slobode izražavanja i odnosa prema ratnim zločinima. “To je ključno za zemlju kako bi mogla krenuti naprijed na svojem putu prema EU-u”, poručila je Pisonero.

Mladić je sredinom ove godine pravomoćno osuđen na Haškom sudu na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Osim njega, osuđeno je još 13 pripadnika policije i Vojske Republike Srpske. Na doživotni zatvor osuđen je i Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike