5.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vučić i Dodik zidaju mega zračnu luku kraj Dubrovnika, grad i Dobroslavić...

Vučić i Dodik zidaju mega zračnu luku kraj Dubrovnika, grad i Dobroslavić prosvjeduju: To je pogubno za ovaj kraj

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik u zajedničkom pothvatu kreću zidati zračnu luku. Petanest kilometara od granice s Hrvatskom. Zaseok Taleža kraj Trebinja. Ondje sada živi 20-ak ljudi i nešto više krava. A 2023. će umjesto stoke stizati jumbo jetovi.

Aerodrom Trebinje najavljuje se više od desetljeća, vlasti tvrde sada su na korak do realizacije, a jednog dana ovdje bi trebali sletjeti najveći avioni na svijetu.

“Što se mene tiče ja bih voljela da se aerodrom izgradi”, kazala je Slađana Varkika, stanovnica Trebinja.

“Ja mislim da se to neće izgraditi, da je to jedna u nizu prevara kao do sada što je bilo”, izjavljuje Duško Nikolić iz Trebinja.

“Ja vjerujem čim je to Vučić naglasio, da je to u sigurnim rukama”, za RTL je rekao Radovan Pikić.

A o čemu se ustvari radi? Trebinje airport kod susjeda je glavna tema već godinama.

Projekt kojim bi Aerodromi Srbije na području Republike Srpske upravljali 35 godine procjenjuje se na oko 100 milijuna eura. Pitanje je gdje je ekonomska korist aerodroma kojeg u radijusu od 100 kilometara okružuju 4 zračne luke – u Dubrovniku, Tivtu, Podgorici i Mostaru.

“Nikad do sada nisam čula da bi mogao biti vojni niti bilo kakvo nagađanje. Ja mislim da bi taj aerodrom mogao biti na korist svima”, izjavila je Ana Brnabić, srpska premijerka.

Na pistu dugačku 3 i pol kilometra i širine 45 metara moći će sletjeti i najveći avioni. Putnički terminal od 7 tisuća metara kvadratnih godišnje bi trebao primiti 3 milijuna putnika. Planiran je i cargo terminal 4 puta veći od dubrovačkog.

“Praviti neki veliki međunarodni aerodrom kako se ovdje planira gdje mogu sletjeti neki veliki Airbus-evi A350 ili Boeing 737 ili neki veći avioni. Ja mislim da je to poprilično nerealno”, kazao je Nebojša Vukanović, zastupnik u parlamentu Republike Srpske.

Ovako priča gradska oporba. Smatraju da je sve samo isprazno predizborno obećanje i da će sve stati nakon prvih bagera postavljenih samo za naslikavanje. To nije točno, odlučno uzvraća gradonačelnik Trebinja.

“Prema tome ja vidim tu samo interes i vidim pozitivno”, izjavljuje Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Ne. Upravo suprotno – uzvraćaju iz Hrvatske. Itekako je negativno jer trebinjski aerodrom, kako je sada zamišljen, ulazi u zaštićenu zonu glavnog izvora za vodoopskrbu Dubrovnika. Rijeke Omble.

“Ako se on nalazi 8 kilometara zračne linije od izvorišta, a znamo da dotok vode dolazi upravo iz područja Hercegovine. To je jasno da će utjecaj vode biti neizbježan – što bi za ovu županiju doista moglo biti pogubno”, kazao je Nikola Dobroslavić (HDZ), župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, te ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja poslan je apel. Iz Trebinja uvjeravaju sve će biti u redu, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike