6.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Policija upozorava građane: Budite oprezni, povećan broj online prijevara

Policija upozorava građane: Budite oprezni, povećan broj online prijevara

Policijska uprava osječko-baranjska ponovno je pozvala građane na oprez zbog povećanih prijevara u posljednjih nekoliko mjeseci. Riječ je o raznim prijevarama putem interneta, zbog čega je građanima s bankovnih računa ukraden novac.

“Troje naših sugrađana na Internetu su oglasili prodaju različitih stvari. Mobilnom telefonskom aplikacijom im se obratio nepoznati kupac te dostavio internetsku vezu na kojoj se nalazi obrazac koji su prodavatelji „dužni“ popuniti”, navodi se u piopćenju.

Uz opće podatke, građani su ustupili i podatke svojih bankovnih kartica. Prevarant je iskoristio podatke bankovnih računa građana i u nekoliko transakacija „skinuo“ više tisuća kuna.

Najčešće internetske prijevare

Iz policije upozoravaju građane da budu oprezni, a objavili su i sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara te kako ih izbjeći.

CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Krađa identiteta

Krađe identiteta se mogu izvršiti na nekoliko načina, a tri su najčešća oblika.

Vishing – Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phising – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Lažni mailovi i web stranice

Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike