5.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ljekovita moć češnjaka: Ovo su njegove čarobne osobine

Ljekovita moć češnjaka: Ovo su njegove čarobne osobine

Jedna od najstarijih i najljekovitijih biljaka, češnjak je svojim jakim okusom i mirisom oduvijek imao važno mjesto u svjetskoj kulturi i tradiciji liječenja prirodnim putem.

Glavni sastojak bijelog luka je alicin koji ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično te antiparazitsko djelovanje.

Njegova kulinarska i medicinska svojstva čine ga neizostavnim dijelom svakog doma i jela. Bijeli luk je neizostavan dio prehrane, jer se kao začin koristi u pripremi skoro svih jela. Danas je u narodu uvriježen kao prirodni antibiotik koji pomaže organizmu da se odupre raznim bolestima, piše Centar zdravlja.

Sadrži alicin za kojeg su brojna istraživanja pokazala da smanjuje rizik od nastanka gripe i prehlade, a nalazi se u svježem češnjaku. Alicin je ujedno zaslužan za prepoznatljiv miris bijelog luka.

Svakodnevno konzumiranje češnjaka pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Bijeli luk pomaže tijelu bolje apsorbirati željezo. Preporučuje se kod anemije.

Pospješuje protok žuči i pomaže u prevenciji žučnih kamenaca i prekomjernog opterećenja jetre.

Smanjuje rizik od nastanka masne jetre i ciroze.

Češnjak smanjuje nakupljanje plaka u arterijama. Djeluje kao prevencija kod srčanog i moždanog udara.

Smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida, a povećava razinu dobrog kolesterola.

Bijeli luk je odličan izvor cinka, vitamina B, A i C, a također pomaže u jačanju imuniteta te sadrži minerale neophodne za pravilno funkcioniranje organizma, kao što su željezo, fosfor i bakar.

Češnjak je antimikotik i ima odlična antibakterijska svojstva. Antimikotici su odlični za liječenje atletskog stopala. Neka istraživanja su pokazala da bijeli luk može pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma gljivične infekcije.

Velika količina moćnih antioksidanata koji se nalaze u češnjaku usporavaju proces starenja i štite DNA od oštećenja, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike