12.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ispijanje vina i pijanistički koncert: Oproštajka za Merkel u francuskom stilu

Ispijanje vina i pijanistički koncert: Oproštajka za Merkel u francuskom stilu

Najmoćnija žena Njemačke u odlasku Angela Merkel oprostila se sa stilom od europskog partnera Francuske.

U ležernoj atmosferi – vinske regije Burgundije – francuski predsjednik Macron zahvalio joj je što je ‘održala Europu ujedinjenom’.

Srdačan doček uz zagrljaje za njemačku kancelarku Merkel i njezina supruga Sauera priredili su prvi čovjek Francuske Macron i prva dama Brigitte.

Nisu izostale ovacije onih koji je u ovoj ulozi mogu gledati još sitno.

Oproštaj je bio daleko od službenog Pariza. Domaćini su ih odveli u posjet vinskoj regiji Burgundiji, gdje su kušali plemenita vina, a bili su i na pijanističkom koncertu.

Gesta je to prijateljstva Francuske i Njemačke, partnerstva u srcu Europe. Njemačka majka tijesno je surađivala s četvoricom francuskih predsjednika. Ovaj oproštaj bio je posebno emotivan – Macron joj je uručio najviše francusko priznanje – Veliki križ Legije časti.

Sve to nakon što je njemačka kancelarka bila na UN-ovu summitu u Glasgowu koji je nakratko bio politička prijestolnica svijeta.

“Nismo ondje gdje trebamo biti. Svijet se, naravno, nada, i ja to naglašavam, da će nam biti bolje nakon ove konferencije u Glasgowu”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel 1. studenog 2021.

Kancelarka u odlasku opraštala se i u Rimu, gdje se također brinula o klimi na službenom sastanku G20 gdje je došla u pratnji svog potencijalnog nasljednika, aktualnog njemačkog ministra financija.

“Postoji velika vjerojatnost da će gospodin Scholz biti sljedeći kancelar Savezne Republike Njemačke”, rekla je Merkel 31. listopada 2021.

Angela Merkel obnaša dužnost sve dok Bundestag ne izabere novog kancelara ili kancelarku. Nakon posljednjih saveznih izbora 2017. to je potrajalo oko 6 mjeseci.

Zbogom je mahala europskim čelnicima i na svom posljednjem Unijinu samitu u Bruxellesu prije dva tjedna.

Doviđenja i zbogom Merkel – za otprilike mjesec dana, kad završe pregovori socijaldemokrata, zelenih i liberala i formira se nova vlada., piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike