4.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Zašto se svećenici u Hrvatskoj nijednom nisu očitovali o cijepljenju? U Vatikanu...

Zašto se svećenici u Hrvatskoj nijednom nisu očitovali o cijepljenju? U Vatikanu bez covid potvrde nema plaće

U Vojvodini s, točnije iz biskupije u Zrenjaninu odlučeno je da se bez covid potvrde zabrani rad i dijeljenje sakramenata svećenicima, đakonima, biskupijskim djelatnicima. Biskup Laszlo Nemet odluku je objasnio vrlo teškom epidemiološkom situacijom.

Od hrvatske Katoličke crkve nećemo tako skoro čuti nešto slično, osim činjenice da su se sami cijepili, što se može smatrati porukom.

U njihovim javnim nastupima može se primijetiti distanca prema cijepljenju, a s druge strane nekolicina ih je otvoreno stala na stranu protivnika uvođenja bilo kakve obveze covid potvrda.

Jedan od njih je i Zdravko Knežević, koji je to demonstrirao pred KBC-om Zagreb prigodom njihova uvođenja. I nije jedini koji je istaknuo da je protiv preventivnih mjera. Dovoljno je podsjetiti na svećenika sa splitske Sirobuje don Josipa Delaša, koji je lani ustao protiv zabrana uporno održavajući mise, prozvao za koronavirus masone, spominjao i čipiranje od strane Billa Gatesa.

Suprotno tome u Vatikan se ne može ući bez covid potvrde. Tzv. zelena potvrda pri ulasku u Vatikan pretpostavlja cijepljenje, preboljenje ili friško testiranje.

U zrenjaninskoj biskupiji otišli su i korak dalje. Naime, kako se može doznati, rok za dostavljanje covid potvrde bio je do 1. studenoga i sada je za sve one koji je nisu dostavili na snazi zabrana ulaska u sve zgrade, odnosno župe i radna mjesta koja pod tu biskupiju potpadaju.

Za one koji postupe suprotno tražit će se “zakonsko uklanjanje iz biskupijskih zgrada”. Također, za sve one koji nemaju potvrdu bit će uskraćena ekonomska pomoć biskupije, a za svećenike to znači ni manje ni više već – uskrata plaća!

Večernji list doznaje kako neki hrvatski svećenici ovu odluku smatraju skandaloznom i navodno se sprema pobuna. Jedan od njih, koji se zasad nije htio javno predstaviti, tvrdi kako je dojam da se čuju samo glasovi onih koji bezuvjetno i bez priziva savjesti pozivaju na cijepljenje.

Još prije neki dan, uz blagdan Svih svetih, kardinal Josip Bozanić imao je priliku osvrnuti se i na to pitanje, ali, kako su mediji primijetili, nije se sjetio ni više od devet tisuća umrlih u Hrvatskoj od koronavirusa.

Slobodna Dalmacija je razgovarala s dvojicom kapelana u KBC-u Split, don Šimom Doljaninom i fra Mirom Ančićem. I jedan i drugi radije su se suzdržali od izjava o cijepljenju pojasnivši nam kako je to vrlo osjetljivo pitanje.

“Osobno sam se cijepio dva puta, a i treći ću ako bude trebalo, samo mišljenja sam da ljude ne treba nagovarati na takvo što, jer tko je htio, to je učinio, a tko nije, i neće”, kazao je fra Miro Ančić.

Don Šime Doljanin, koji je i sam prebolio teži oblik COVID-a te je napisao i knjigu dojmova radeći upravo na COVID odjelu, smatra da odluku treba ostaviti svakome pojedinačno.

Papa je, međutim, još u kolovozu otvoreno pozvao na cijepljenje rekavši kako nam cjepiva daju nadu u kraj pandemije, “no samo ako će biti dostupna svima i ako ćemo raditi zajedno”.

Katolička crkva u Poljskoj također je još u svibnju ove godine otvoreno pozvala građane na cijepljenje.

U Beču su se gotovo sve vjerske zajednice krajem ljeta uključile u kampanju za cijepljenje te otvorile i hramove za tu namjenu. Takvo što u Hrvatskoj, unatoč trenutačno iznimno teškoj epidemiološkoj situaciji i brojnim pozivima liječnika iz preopterećenih bolnica na cijepljenje, sigurno ne moramo očekivati, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike