5.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ravnateljica centra u kojem je četvero radnika dobilo otkaz: Nadala sam se...

Ravnateljica centra u kojem je četvero radnika dobilo otkaz: Nadala sam se da će promijeniti svoju odluku

Bez Covid potvrde – a sada i bez posla. Četvero zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić kod Zagreba jučer je dobilo otkaz nakon što su se mjesec dana opirali obveznim covid potvrdama.

“Nakon toga im je uručeno upozorenje o kršenju obveza, razgovarali smo, slali si mailove. Ja sam se iskreno nadala da će oni promijeniti svoju odluku. Međutim, do toga nije došlo. I poslodavac nije imao drugog izbora”, kazala je Sanjica Grbavac, ranvateljica Centra za rehabilitaciju Stančić.

Od istih posljedica strahuju i zdravstveni djelatnici koji i dalje odbijaju cijepljenje i testiranje, nakon što je njih devetero iz KBC-a Zagreb dobilo opomenu pred otkaz.

“Oni zasad nisu tražili pomoć sindikata. Mi čujemo je da oni nešto spremaju s određenim brojem odvjetnika koji nisu vezani uz Sindikat”, kazala je Gordana Miškulin, predstavnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Opomena iz radnog odnosa stići će i na adrese djelatnika KBC-a Sestre milosrdnice. I to ne samo njih dvoje koji i dalje odbijaju testiranje, već svih desetero koji su to činili prvog dana uvođenja obveznih covid potvrda.

Uz još jednu djelatnicu Centra za socijalnu skrb u Vukovaru koja je otkaz dala, otpor covid potvrdama u sustavu socijalne skrbi i zdravstva je slomljen.

Prije mjesec dana je 31 djelatnik bolnica diljem Hrvatske odbijao testiranje. Danas – ostalo je njih 11.

Budući da su među četvero otpuštenih iz centra za rehabilitaciju: logoped, psiholog, defektolog i tehničar, potporu Komore socijalnih radnika nemaju.

“Ovdje sada u ovom konkretnom slučaju nisu u krugu ovih ljudi socijalni radnici. Dakle, socijalni radnici zaista imaju svijest o brizi za druge i ja se iskreno nadam da to neće biti problem naše profesije”, kazala je Šefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnica.

Otpušteni djelatnici moraju biti plaćeni za mjesec u kojem nisu radili, a mogu i tužiti poslodavca, ali to može potrajati godinama, kaže stručnjak za radno pravo.

“Propitkivat će može li ta odluka nacionalnog stožera biti temelj okončanja njihovog radnog odnosa. Pa će se voditi postupak i na Općinskom sudu, Županijskim sudom, Vrhovnim sudom, a na kraju pretpostavljam i po ustavnoj tužbi na Ustavnom sudu”, kazao je Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo.

Dobiju li otkaz i djelatnici bolnica koji se odbijaju testirati, kako doznajemo – neće se moći zaposliti u zdravstvu sljedećih pola godine, jer je riječ o tzv. iskrivljenom ponašanju. Tada ih spasiti može samo poništenje odluke Stožera o uvođenju obveznih Covid potvrda – o čemu Ustavni sud upravo vijeća, piše RTL.

Prvi slučajevi otkaza zbog covid-potvrda: Nisu se htjeli ni testirati ni cijepiti, otpušteni su!

Najnovije

Još iz rubrike