8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sprega politike i kriminala od ranije: EP poziva na otvaranje arhiva jugoslavenskih...

Sprega politike i kriminala od ranije: EP poziva na otvaranje arhiva jugoslavenskih tajnih službi

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta (EP) usvojio je Izvještaj o borbi protiv organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu, u kome se navodi da države regije što prije trebaju otvoriti dosijee jugoslavenskih tajnih službi kako bi se iskorijenile političke i administrativne veze s organiziranim kriminalom, javlja VOA.

Odbor u Izvještaju, objavljenom u utorak, napominje da su veze između organiziranog kriminala, politike i biznisa postojale prije raspada Jugoslavije i da su se nastavile od 1990-tih.

“Odbor…ponavlja poziv, s ovim u vezi, da se otvore arhivi bivše Jugoslavije, i posebno, da bude omogućen pristup dosijeima bivše Jugoslavenske tajne službe UDBA i tajne službe Jugoslavenske narodne armije – KOS, i da se spisi vrate odgovarajućim vladama, ako to one zatraže”, piše u dokumentu.

Prema navodima Izvještaja, Odbor naglašava važnost suradnje i razmjene obavještajnih podataka s međunarodnim partnerima kao što su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i međunarodnim organizacijama kao što su Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i UNODC.

Odbor je pozvao vlade zemalja Zapadnog Balkana da prvenstveno rade na razbijanju kriminalnih organizacija umjesto da se fokusiraju na individualne slučajeve.

U dokumentu se naglašava da organizirani kriminal i korupcija prije svega štete građanima zemalja zapadnog Balkana, jer potkopavaju njihovo pravo na sigurnost i socijalnu koheziju kao kao i njihovo povjerenje u demokratski sustav, stvarajući prepreke demokratskim reformama i otežavajući proces pristupanja.

Navodi se i da uskraćivanje europske perspektive zemljama zapadnog Balkana pogoršava, a ne poboljšava situaciju u pogledu organiziranog kriminala, i naglašava da se samo poticanjem procesa integracije u EU situacija može poboljšati.

Izvještaj, uz ostalo, napominje da su vladavina prava i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala područja u kojima zemlje Zapadnog Balkana trebaju pokazati veći napredak na svom putu prema EU.

Navodeći da su nedostatak mogućnosti zapošljavanja, korupcija, zarobljavanje države, nejednakost i spor proces pristupanja EU neki od razloga ranjivosti zemalja regije na organizirani kriminal, Odbor je pozvao vlasti zemalja regije i njihove međunarodne partnere da intenziviraju svoje napore u rješavanju tih izazova.

Vanjskopolitički odbor EP žali zbog nedostatka nezavisnosti pravosuđa u zemljama Zapadnog Balkana i potiče usvajanje strateškog pristupa u rješavanju izazova s organiziranim kriminalom.

Prema navodima dokumenta, Odbor je pozvao zemlje zapadnog Balkana da ciljaju kriminalne organizacije, a ne pojedinačne slučajeve, i dodao da potiče nadležna tijela da pojačaju zaštitu doušnika i zviždača, kako bi povećali kapacitet za razbijanje organiziranih kriminalnih grupa.

U Odboru ističu da je Zapadni Balkan važna tranzitna regija za šverc droge, ali i da se povećao broj operacija protiv šverca narkotika.

“Podvlači da je sprječavanje financiranja kriminalnih grupa ključno da se zaustave kriminalne aktivnosti i spriječi njihov upliv u legalnu ekonomiju. Podržava napore država Zapadnog Balkana da riješe pitanje pranja novca, uključujući i usvajanje revidiranog zakonodavstva”, navodi u dokumentu EP i ukazuje na trgovinu ljudima, pozivajući na jačanje regionalnih inicijativa zbog snaženja razmjene informacija i policijske suradnje, piše VOA.

Najnovije

Još iz rubrike