-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Prometni stručnjak: Imamo negativnu selekciju vozača, velik dio rada na crno…

Prometni stručnjak: Imamo negativnu selekciju vozača, velik dio rada na crno…

Policija je uhitila vozača tegljača koji je jučer na autocesti kod Okučana izazvao tešku prometnu nesreću u kojoj su tri osobe poginule. Stručnjaci upozoravaju da je uzrok ovakvih nesreća i loša ekonomija. Gost Dnevnika N1 bio je prometni stručnjak Željko Marušić.

“Temeljem policijsko očevida jasno je da je vozač kamiona vozio neprilagođenom brzine, krivom stranom, to uključuje odgovornost vozača, treba vidjeti što se točno dogodilo i što je svemu prethodilo. Ne treba zanemariti ni moguće tehničke probleme kamiona. Cesta je skliska, a poznato je da se u krizi vozila održavaju na neprimjeren način. Je li kamion imao kvalitetne gume il koji kvar? Al sve uključuje na to da je vozač izgubio kontrolu, treba vidjeti zašto – je li vozio pod utjecajem alkohola, korisito mobitel i ono posebno zbarinajvajuće i važno u cijelom kontekstu vozača gospodarskih vozila, je li bio preumoran”, rekao je Marušić.

Marušić je već nekoliko puta javno upozorovao da uzrok ovakvih velikih nesreća nesreća može biti ekonomska situacija.

“Najbolji vozači iz Hrvatske odlaze u inozemstvo, na bolje uvjete rada, života, plaća. Kod nas dolaze oni iz istočnih zemalja, ali i njihovi najbolji idu u Njemačku, Italiju, Austrijuu. Htjeli mi to priznati ili ne, imamo negativnu selekciju. Zbog nesređenog gospodarstva imamo velik dio rada na crno i to potiče loš standard. Vozača treba, no tko zna što vozači kamiona rade kad ne rade službeno. Ne znamo što rade izvan radnog vremena i to je teško utvrditi. Treba srediti gospodarstvo da nema crnog tržišta. Imate potrebu za vozačima dostave, to je sve na crno, imamo ove platforme koje zmjenjuju taksije… Činjenica je da tamo rado i mnogi vozači kamiona. Žele zaraditi što više, zanemaruju sigurnost, potrebu da se odmaraju. Treba naći način kako to kontrolirati. Ali dok nemamo sređenu situaciju, to je teško”, naglašava Marušić.

Često se može čuti i da neki poslodavci svoje vozače maksimalno iscrpljuju.

“Ne samo to, nego i iznad maksimuma. Vozači su pod velikim stresom, pritiskom vlasnika. Treba i tvrtke i vlasnike razumjeti, velika su porezna davanja, sad je i korona, to ih ne opravdava, ali činjenica je da su vozači pod eksremnim često umorni i to je onda generatih ovakvih nesreća. Pogotovo što i zbog stila života i poslovnih obveza mnogi koriste mobitel u vožnji”, rekao je Marušić.

FOTO Utvrđen uzrok stravičnog sudara kod Okučana u kojem je poginula obitelj iz Srbije

Najnovije

Još iz rubrike