4.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Slobodni govori na početku saborskog radnog tjedna: U džep državi ide skoro...

Slobodni govori na početku saborskog radnog tjedna: U džep državi ide skoro osam kuna od litre goriva, tri kune je stvarna cijena nafte na svjetskom tržištu, a 0,82 kune je marža

U slobodnom govoru na početku saborskog radnog tjedna zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović pozvao je Vladu da smanji trošarine na gorivo i tako ublaži rast cijena. Božo Petrov iz Mosta pozvao je na prave mjere demografske obnove, a Stjepo Bartulica iz Domovinskoga pokreta na reforme prije uvođenja eura. Katarina Nemet iz IDS-a pak podsjeća da zbog uvođenja COVID potvrda u zdravstveni sustav ispod radara prolazi golem dug države veledrogerijama, javlja HRT.

– Litra goriva danas košta oko 12 kuna, a najveći dio toga nije cijena nafte niti marža nego trošarina, 60 posto cijene goriva ide u džep države putem trošarina i PDV-a, kazao je Zekanović iznoseći stajalište svoga kluba.

– U džep državi ide skoro osam kuna od cijene, tri kuna je stvarna cijena nafte na svjetskom tržištu, a 0,82 kune je marža, odnosno ono što zarađuje onaj koji prodaje gorivo, dodao je.

– A trošarine idu za Hrvatske željeznice, koje su kvalitetne kao one u Japanu i Francuskoj, za Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i financiranje Agencije za obvezne naftne zalihe, za nekoga tko čuva naftu u nekakvom skladištu i za to dobiva milijune, poručio je.

Hrvatski građani su na rubu siromaštva, onima s prosječnom ili minimalnom plaćom, kada žele napuniti rezervoar, 500 kuna je iznimno puno, poručio je u slobodnom govoru Zekanović i apelirao na Vladu da smanjenjem trošarina olakša život građanima.

Dragana Jeckov u ime Kluba zastupnika SDSS-a ukazala je u povodu Međunarodnog dana djeteta i Međunarodnog dana učitelja na negativne demografske trendove u Hrvatskoj.

– Preko 400 škola ima manje od 10 učenika, imamo 430 prvašića manje u odnosu na prošlu školsku godinu, a 53 390 učenika je manje u osnovnim i srednji školama nego prije osam godina, upozorila je.

Gubitak učenika simbol demografskog raspada zemlje

Ukazala je da će se smanjenje broja učenika nužno dovesti do viška radne snage u obrazovnom sustavu pa će učitelji sve češće ostajati bez posla.

– Gubitak učenika i zatvaranje škola simbol je demografskog raspada zemlje, to je nestranački i nepolitički problem i ne smije biti nacionalno obojen, istaknula je Jeckov i pozvala na strateško rješavanje tog problema.

I Božo Petrov (Klub zastupnika Mosta) pozvao je na prioritetno rješavanje tog problema jer bez ljudi nema države. Hrvatska nestaje, pogledajte ulice i škole, koliko je manje upisane djece u prvim razredima, manje mladih obitelji, kazao je i poručio da demografska revitalizacija treba biti broj jedan na listi prioriteta.

– Treba postojati set mjera, a ne jedna mjera, trebaju odgovarati potrebama države, a ne biti copy paste iz Bruxellesa, poručio je.

Predrag Štromar (Klub zastupnika HNS, HSU i nezavisnih zastupnika) ocijenio je kako je popis stanovništva, tijekom kojeg se u prvoj fazi samopopisalo oko 40 posto stanovnika, pokazao da su građani spremni na digitalizaciju javne uprave.

– Sada je na redu država, istaknuo je navodeći da je po digitalizaciji javnih usluga Hrvatska još uvijek na začelju EU-a .

– Treba proširiti sustav e-usluga, olakšati njihovo korištenje, učiniti digitalne sadržaje dostupnima i ojačati digitalne vještine građana, poručio je Štromar.

Dalija Orešković (Centar) osvrnula se na imenovanje novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak i istaknula da bi svi natječaji i javni pozivi trebali biti objektivni i transparentni, a ne fingirani.

– Probleme nećemo riješiti samo čuvanjem puke forme i ideala jer ono što su birači u suštini glasali nije samo procedura nego i svijest o tome da pojedini natječaji trebaju predstavljati ispravljanje nekih starih nepravdi, kazala je Orešković.

Najnovije

Još iz rubrike