Kina najavljuje napad na Tajvan do 2025.: Vojne tenzije su najgore u 40 godina, potpuno će nas preuzeti

Ilustracija

Vojne tenzije s Kinom najgore su u posljednjih četrdeset godina, izjavio je u srijedu tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng, nakon što su se u posljednje vrijeme zaredali kineski upadi u tajvanski zračni prostor, objavio je BBC.

Kuo-cheng je također upozorio da bi Kina mogla biti sposobna za invaziju Tajvana do 2025. Prethodno je Kina poslala “rekordan broj” borbenih zrakoplova u tajvanski zračni prostor, četvrti dan zaredom.

Iako su ove dvije države odvojene već više od sedam desetljeća, Kina i dalje smatra da je Tajvan njen neodvojivi teritorij, iako zapravo nikad nije niti vladala ovim prostorom. Kina sad prijeti Trećim svjetskim ratom, a situacija se svakim danom sve više zaoštruje, piše Guardian.

“Do 2025. godine Kina će nas u potpunosti preuzeti. Trenutne tenzije su najgore u posljednjih 40 godina”, rekao je tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng.

Iako otočki ministar smatra da je Kina već sad sposobna napasti Tajvan, vjeruje da će se to ipak dogoditi u sljedeće tri godine kako bi se Kina stigla što bolje pripremiti, uzimajući u obzir sve potencijalne prepreke.

Stručnjak za indopacifičke odnose smatra da je do porasta upada kineskih vlasti došlo uslijed toga što je Tajvan podnio zahtjev za pridruživanjem Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), odnosno paktu o slobodnoj trgovini.

Kina se žestoko protivi bilo kakvim slobodnim potezima Tajvana te ovo ponašanje države, koja već desetljećima zahtijeva samostalnost, smatra nedopustivim.

“Tajvan je već dugo vremena autonomna pokrajina te smatram da se ne moramo nikome dokazivati. U ovoj situaciji ne želimo biti avanturisti, ali napravit ćemo sve što je u našoj moći da se obranimo”, poručio je Tsai Ing-wen, tajvanski predsjednik.

Tajvan sa samo 24 milijuna stanovnika u lošem je vojnom položaju. U budućim vojnim pohodima s puno manjim naoružanjem, otok Kini ne može konkurirati.

Položaj SAD-a i Joea Bidena je zasad nejasan jer je poznato da je američka vlast naklonjenija Kini nego Tajvanu; što znači da bi u ovoj situaciji Sjedinjene Američke Države mogle stati na stranu jače države, prenosi Jutarnji.

Share This Article