3.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Stiže pravilnik koji će osuđenicima u Hrvatskoj ublažiti zatvorske dane: Moći će...

Stiže pravilnik koji će osuđenicima u Hrvatskoj ublažiti zatvorske dane: Moći će imati i televizore u ćelijama?

Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je u javno e-savjetovanje Prijedlog Pravilnika o tretmanu zatvorenika koji će biti otvoren za prijedloge i sugestije sa zainteresiranom javnošću do 14. listopada. Pravilnikom se uređuju standardi i način obavljanja poslova tretmana zatvorenika, procjena rizika i njihovih stvarnih potreba te klasifikaciju zatvorenika prema stupnju kriminogenih i sigurnosnih rizika, piše Novi list.

Cilj je da svaki dobije odgovarajuće uvjete izdržavanja kazne, odnosno individualizirani program služenja kazne zatvora s obzirom na iznimno velike razlike po vrstama i težini izvršenih kaznenih djela i mogućnostima prilagodbe za život nakon odsluženja kazne.

Prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, svrha izvršavanja zatvorske kazne, uz čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva svake osobe, njeno je osposobljavanje za život na slobodi u skladu sa zakonom i društvenim pravilima. Preduvjet tome je u detekciji stvarnih potreba i realnih mogućnosti zatvorenika tijekom razdoblja služenja kazne.

Sigurnosni zahtjevi

U konačnici, programom je obuhvaćena priprema za otpust i pomoć u prilagodbi životu na slobodi. Zatvori i kaznionice obavezne su organizirati nastavak izobrazbe radi završavanja osnovne škole za sve osobe do 21 godine starosti koje nemaju osnovno obrazovanje.

Novi list podsjeća, prema nedavno objavljenom Izvještaju o stanju u zatvorima i kaznionicama među mladom populacijom, 31. prosinca 2020. godine najviše je bilo onih s nezavršenom osnovnom školom, čak 43,14 posto. Osnovno obrazovanje ima tek njih 19,1 posto.

Dopust za zatvorenika i procjena rizika

Prema prijedlogu Pravilnika zatvoreniku se može odobriti pogodnost izlaska radi posjeta članovima obitelji ili drugoj osobi, u jednokratnom trajanju od najmanje 24 sata. Za osobe u zatvorenom režimu zatvora ili kaznionice predložena je pogodnost izlaska van do 48 sati mjesečno, a u mjesecu u kojem je blagdan do 72 sata.

Iz poluotvorenih odjela kaznionice, odnosno zatvora navodi se dopust od 72 sata mjesečno, a u mjesecu blagdana, do 96 šest sati. U otvorenoj kaznionici kažnjenici bi mogli koristiti 120 sati mjesečno, a u blagdanskom mjesecu godine do 144 sata.

Stručni tim procjenjuje rizik od zloupotreba pogodnosti uzimajući u obzir dodatne faktore: dužinu izrečene kazne i omjer izdržanog i neizdržanog dijela kazne, rezultate stručne procjene rizika i uspješnosti programa izvršavanja kazne i ciljeva tretmana, ponašanje tijekom korištenja odobrenih pogodnosti te okolnosti u obitelji i podršku u vanjskom okruženju.

Prije nego Stručni tim predloži upravitelju dopust za zatvorenika uzet će u obzir i druge faktore koji mogu utjecati na ponašanje zatvorenika: reakciju žrtve ili obitelji žrtve na odobravanje pogodnosti i moguću reakciju javnosti.

Starijim punoljetnim osobama osim pohađanja osnovnoškolske naobrazbe nudi se mogućnost osposobljavanja za obavljanje osnovnih, pomoćnih poslova, srednjoškolsku izobrazbu za određena zanimanja, pohađanje raznih tečajeva te nastavak započetog obrazovanja na razini srednje, više i visoke škole.

Izobrazba zatvorenika realizira se u suradnji s vanjskim obrazovnim ustanovama, a može im se omogućiti stjecanje višeg i visokog obrazovanja na vlastiti trošak ako se program učenja može uskladiti sa sigurnosnim zahtjevima.

Obrazovni programi

Prema podacima iz Izvještaja u 2020. godini u različite obrazovne programe lani se upisalo 300 zatvorenika i maloljetnika, nešto više nego preklani (224), ali osjetno manje nego primjerice 2018. i 2017. kada je bilo 465 upisanih kandidata.

Tijekom prošle godine 129 zatvorenika i maloljetnika završilo je obrazovne programe, dok je 31 zatvorenik i maloljetnik prekinuo upisani program. Standard je da se kao dokaz o obrazovanju ne otkriva da je isto stečeno tijekom zatvorske kazne.

Tretman zatvorenika obuhvaća i organizaciju slobodnog vremena u sportu, rekreaciji, kulturi pa i u vjerskim obredima. Recentna zatvorska statistika otkriva da su zatvorenici prisutniji na vjerskim događanjima nego primjerice u nogometnim i košarkaškim aktivnostima.

Lani je u zatvorskom sustavu održano 78 vjerskih obreda u odnosu na 38 nogometnih i košarkaških turnira ili tek 9 priredbi i izložbi. U istom razdoblju nije održana nijedna kazališna predstava.

Lani manje umrlih u zatvorima

U zatvoru u zagrebačkom Remetincu prošlog tjedna preminuo je 41-godišnji osuđenik, a prema pisanju zagrebačkih medija sumnja se da se predozirao tabletama. Riječ je o šestom slučaju smrti zatvorenika iz Remetinca tijekom ove godine.

Prema neslužbenim informacijama riječ je o osobi koja je bila smještena u Centru za dijagnostiku radi utvrđivanja zdravstvenog stanja uoči odluke u kojem će zatvoru ili kaznionici služiti kaznu. Prethodni smrtni slučaj zabilježen je krajem ožujka. Muškarac iz Lobora, I. R.(39) pronađen je mrtav samo dan nakon što je stigao u Remetinec na izdržavanje kazne.

Svakako, najpoznatiji je slučaj najstarijeg dilera kokaina u Hrvatskoj, 79-godišnjeg Stjepana Pavletića, zvanog »Beli konj«, koji je preminuo 17. veljače. U zatvor je dospio kao recidivist zbog posjedovanja i preprodaje kokaina.

Umro je u bolnici. Sredinom siječnja ove godine preminuo je zatvorenik D. M. (36) koji se pak dovodio u vezu sa zloupotrebom heptanona. Prema službenim podacima iz Izvještaja o stanju i radu kaznionica i zatvora tijekom lanjske 2020. godine u cijelom zatvorskom sustavu evidentirano je devet slučajeva smrti zatvorenika naspram najviših 26 slučajeva u preklanjskoj 2019. godini.

U 2020. godini ukupno je izvršeno 1.220 testiranja zatvorenika na prisutnost droga i drugih nedopuštenih psihoaktivnih sredstava u organizmu od čega je pozitivnih na testu bilo ukupno 426. Najveći broj pozitivnih rezultata na testu odnosi se na zloupotrebu propisane medicinske terapije.

S druge pak strane, ističe se u statistici, manjak kulturnih događaja opravdan je u uvjetima pandemije i postroženih epidemioloških mjera pa se ta disproporcija nastojala nadoknaditi glazbenim i likovnim sekcijama pa i časopisima koje su pripremili i uredili sami zatvorenici. Ipak, lani je dobro prošao interes za praktičniji sport, stolni tenis koji je imao 42 turnira.

Što se tiče drugih vidova sportova i rekreacije u skupnoj statistici s premoćnih 448 događanja su tzv. »ostali sportovi«, šah, odbojka, boćanje i badminton, odnosno dizanje utega i teretana.

Prema prijedlogu Pravilnika, vrsta i opseg pogodnosti ovisi o vrsti zatvora, odnosno kaznionice i uvjetima izdržavanja kazne (zatvoreni, poluotvoreni, otvoreni), ponašanju zatvorenika, procjeni uspješnosti provođenja programa izvršavanja te procjeni rizika, s posebnim naglaskom na vrstu i stupanj rizika od zloupotrebe pogodnosti.

Novčane nagrade

Ublažavanje zatvorskih uvjeta života podrazumijeva i jednostavnije intervencije, primjerice, omogućavanje korištenja vlastitog tv-prijemnika u ćeliji, mogućnosti samostalne pripreme hrane i uređenja interijera ćelije po vlastitim zamislima (slike, fotografije, sobno bilje i sl.).

Među ostalim, prijedlogom Pravilnika ističe se kao pogodnost primanja paketa do 7 kilograma težine po učestalosti 1-3 puta mjesečno, ovisno o režimu zatvora ili kaznionice, zatvorenom, poluotvorenom ili otvorenom tipu.

U zatvoru u Remetincu kućni red predviđa tek jednom mjesečno primanje takvih pošiljki, a zbog uvjeta pandemije to je ograničeno isključivo na pakete preko pošte. Ovisno o ponašanju, zatvorenici bi mogli raspolagati i pogodnostima dodatnih novčanih primanja tijekom izdržavanje kazne u odnosu na redovni dnevni iznos koji dobivaju.

Prema prijedlogu Pravilnika, oni koji udovolje procjenama mogu do dva puta mjesečno primiti dvije dnevnice utvrđene u visini iznosa za državne službenike ili novčano nagraditi u visini od 20 posto bruto osnovice plaće državnog službenika.

Među ostalim, to se odnosi na boravak u nezaključanoj sobi tijekom dana, produljeni boravak u zajedničkim društvenim prostorijama ili na svježem zraku u trajanju dužem nego što je propisano kućnim redom zatvora te na korištenje godišnjeg odmora u poluzatvorenom ili otvorenom odjelu s blažim režimom služenja kazne.

Pogodnosti češćih i dužih posjeta obitelji mnogim je zatvorenicima jedna od najvažnijih pojedinosti tijekom razdoblja služenja kazne. Povrh prava na posjete propisanog Zakonom, u Pravilniku se navodi da se zatvoreniku može odobriti češći i duži posjet članova obitelji, a po odobrenju upravitelja i posjet drugih osoba.

U zatvorenom režimu zatvora ili kaznionice ta je pogodnost predviđena posjetima s nadzorom ili bez nadzora do dva puta mjesečno u trajanju do dva sata, u poluotvorenom tri do četiri puta mjesečno do tri sata, a u otvorenoj kaznionici do tri puta mjesečno u trajanju do pet sati, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike