3.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Stiže nam značajno pogoršanje vremena, meteorolog poručuje: Pripremite jesensku odjeću, kišobrane i...

Stiže nam značajno pogoršanje vremena, meteorolog poručuje: Pripremite jesensku odjeću, kišobrane i kabanice

Nije to jedna od onih kratkotrajnih promjena kakve smo imali ljeti, ovo će ipak biti nešto ozbiljnije i dugotrajnije. Pripremite jesensku odjeću, kišobrane i kabanice.

U ponedjeljak smo pod prevladavajućim utjecajem grebena anticiklone, iako se sa zapada već gura visinska dolina, a sve bliže su nam i frontalni sustavi. Od sredine tjedna naši krajevi i ovaj dio Mediterana bit će prilično ciklonalno aktivni.

Ipak većinom sunčano, osobito u kopnenom dijelu zemlje. Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj bit će promjenjivije. Tu se tijekom dana očekuje i malo kiše, a pokoja kap, uglavnom prijepodne moguća je i mjestimice na dalmatinskim otocima. U unutrašnjosti lokalno magla, češće u Posavini.

Na sjeveru i u gorju će zapuhati jugozapadnjak, a duž Jadrana umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od 8 do 13, a na moru između 15 i 20 stupnjeva.

Poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, a još jednom će biti i iznadprosječno toplo, i to dosta. Ovo je vjerojatno jedan od posljednjih dana u sezoni kad očekujemo 25 do 27 stupnjeva.

Ljetno vrijeme u ponedjeljak i u istočnim krajevima. Uglavnom tek slab vjetar s juga i temperatura oko 26, 27 stupnjeva u onom najtoplijem dijelu dana.

Manje toplo ipak u gorju i na sjevernom Jadranu. Većinom od 22 do 25 stupnjeva, u Gorskom kotaru oko 20. Tu će biti promjenjivo i oblačno, uz sunčana razdoblja, ali moguće i kišu. Puhat će jugozapadnjak, u višem gorju s jakim udarima, a na moru umjereno i jako jugo.

Južina i u Dalmaciji, no ovdje ipak sunčanije i toplije nego na sjeveru. Temperatura će kao i u kopnenim krajevima često biti oko 26 ili 27 stupnjeva.

Temperatura mora je još uvijek najčešće 22 ili 23.

U utorak nam stiže početak promjene vremena. Sredinom dana uz južinu još uvijek toplo, no pomalo će nam stizati oblaci, a navečer te u noći na srijedu onda i kiša. U srijedu potom promjenjivo i kišovito uz jače pljuskove. Vjetar će okrenuti na sjeverni. Sjeverac nam nosi i zahlađenje, osobito u četvrtak kad će i pojačati. U drugoj polovici tjedna će tako mjestimice biti obilnije oborine, a ovako jesensko, vrijeme zapravo ostaje do daljnjega.

Na Jadran u utorak stiže jače naoblačenje s mjestimičnom kišom koja će i na moru slijedećih dana biti i češća i obilnija. Jugo će sa srijede na četvrtak okretati na buru, a ona će pak onda i jačati pa će krajem tjedna biti jaka i olujna, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike