7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Krvarenje u ranoj trudnoći: Uzrok, simptomi i kada morate posjetiti ginekologa?

Krvarenje u ranoj trudnoći: Uzrok, simptomi i kada morate posjetiti ginekologa?

Na samom početku trudnoće tijelo prolazi kroz niz različitih promjena. Od izgleda do hormonalnih promjena i promjena u razini krvi koja je prisutna u organizmu.

Upravo je jedna od promjena i vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći koje može biti potpuno normalna pojava, ali može biti i znak da je potrebno potražiti stručnu pomoć.

Krvarenje u ranoj trudnoći može biti kapljično, odnosno spotting pri čemu se pojavljuje mala količina krvi. Jednako tako, može se raditi o krvarenju svijetlo crvene boje, a u oba slučaja ovo krvarenje traje nekoliko dana i potom se povlači te najčešće nije razlog za brigu. Krvarenje u prvim mjesecima trudnoće jednako tako može biti i nešto obilnije, a razlozi mogu biti mnogi.

Neki od uzroka krvarenja su: implementacijsko krvarenje, infekcija, pojava polipa ili spontani pobačaj.

1. Implementacijsko krvarenje

Ova vrsta krvarenja se pojavljuje šest do 12 dana nakon oplodnje, odnosno u vrijeme menstruacije pa se često i misli kako se radi o menstruaciji, a ne o početku trudnoće. Ipak, glavna razlika između menstruacije i implementacijskog krvarenja je što implementacijsko krvarenje traje kraće, oko 48 sati, i nije obilno, a boja krvi je svjetlije crvena ili ružičasta.

U ovom slučaju treba kontaktirati ginekologa.

2. Polip na cerviksu

Polipi su česta pojava na cerviksu, a radi se o malim izraslinama koje su najčešće bezopasne. U nekim slučajevima može doći do njihove iritacije ili upale, a kao posljedica se javlja krvarenje.

3. Seksualni odnosi

Za vrijeme trudnoće cerviks je posebno osjetljiv i može doći do njegovog krvarenja odmah nakon spolnog odnosa. Krvarenje se najčešće dogodi samo jednom i nakon toga se povlači samo od sebe.

4. Infekcija ili upala

Krvarenje na početku trudnoće može biti posljedica raznih infekcija ili upale mjehura. Ovu upalu mogu izazvati bakterije, virusi ili gljivice. Osim krvarenja se može pojaviti i svrbež, peckanje za vrijeme mokrenja, stalna potreba za mokrenjem, bijeli iscjedak ili bol u donjem dijelu trbuha.

5. Nošenje blizanaca

Kod nošenja blizanaca velike su šanse da će majka imati slabo krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće.

6. Spontani pobačaj i izvanmaternična trudnoća

Nekada se lagano krvarenje pretvori u obilno krvarenje, a ako je praćeno i bolovima, može se raditi o pobačaju. U ovom slučaju krv može biti svijetlo crvena ili smeđa, dok se bol pojavljuje u donjem dijelu trbuha ili donjem dijelu leđa te je praćena i grčevima. Potrebno je što prije kontaktirati ginekologa. Izvanmaternična ili ektopična trudnoća se događa kada se plod razvija izvan maternice i može biti opasna za majku. Glavni simptomi su bol u donjem dijelu trbuha, spotting i izostanak menstruacije.

U slučajevima kada krvarenje u ranoj trudnoći traje dulje dana ili kada je jako obilno, potrebno je što prije posjetiti ginekologa. Jednako tako, treba se obratiti liječniku kada se uz krvarenje javljaju i:

bol u trbuhu
grčevi
problemi s mokrenjem
povišena tjelesna temperatura
mučnina
vrtoglavica

Ginekolog će prije svega uz pomoć određenih pretraga kao što su krvne pretrage i ultrazvuk pokušati otkriti koji je uzrok krvarenja. Najvažnije je da se majka što više odmara i što više miruje kako se stanje ne bi pogoršalo. S obzirom na uzrok i ozbiljnost problema, možda će biti potrebna operacija ili uzimanje određenih lijekova.

Krvarenje u ranoj trudnoći može biti potpuno bezopasno, ali jednako tako se može raditi i o puno ozbiljnijem problemu, kao i o spontanom pobačaju. Važno je pratiti kakvo je točno krvarenje i ako je ono obilno i ne prestaje, potrebno je što prije kontaktirati ginekologa, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike