Engleska već dva mjeseca živi bez mjera, obveznih maski i kontroverznih covid potvrda, evo rezultata

Dok se Britancima savjetuje da nose maske, iako nisu obavezne, premijer Boris Johnson redovito se pojavljuje u javnosti zajedno s drugim predstavnicima svojih konzervativaca u Donjem domu parlamenta, a nitko ne nosi masku, piše agencija Associated Press koja donosi veliki izvještaj o životu u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon ukidanja najvećeg broja restrikcija, ali u kojem je veći prostor dala kritičarima takvog poteza nego onima koji ga opravdavaju.

Kritičari smatraju da opisani prizor iz britanskog parlamenta najbolje predstavlja mane tamošnje strategije prema epidemiji koronavirusa, odnosno politike koja je ukinula gotovo sve pandemijske restrikcije i počiva na volji građana da se pridržavaju razumnih mjera te cijepe kako bi spriječili širenje virusa.

AP piše da su neki zabrinuti što dolaskom zime, kada tvrde da se očekuje novi val covida-19, Velika Britanija ima opušteniji pristup od ostatka europskih zemalja.

– Način na koji se ova vlada odnosi prema pandemiji je preblag i prekasno se donose mjere – kaže Layla Moran, zastupnica oporbenih Liberalnih demokrata koja predvodi svestranački parlamentarni klub za borbu protiv koronavirusa. Ističe da se na jedinicama intezivnog liječenja u Velikoj Britaniji već nalazi više ljudi nego što ih se očekivalo tijekom zime, iako priznaje da je dnevni broj zaprimljenih pacijenata na razini od otprilike petine one koja je zabilježena na vrhuncu pandemije u siječnju.

AP javlja kako su slučajevi koronavirusa u Velikoj Britaniji u porastu, no srećom nije porastao broj mrtvih. No, u zimskim mjesecima respiratorne bolesti su na vrhuncu što bi moglo predstavljati izazov tamošnjem zdravstvenom sustavu.

– Ako vlada ne promijeni svoje postupke, nisam sigurna da ćemo moći izbjeći najcrnji scenarij – kaže Moran.

Iz vlade na kritike odgovaraju kako njihov plan funkcionira, a da ga je također moguće promijeniti ako se to pokaže potrebnim.

Velika Britanija dosad je prijavila više od 135 tisuća mrtvih od virusa, što je čini zemljom s najvišom smrtnosti u Europi nakon Rusije, te ima gotovo jednaku stopu smrtnosti kao i Sjedinjene Američke Države. U prilog im pak ide činjenica da su uspješno organizirali kampanju tijekom koje je procijepljeno oko 65 posto ukupne populacije.

Potonji je podatak administraciju premijera Borisa Johnsona uvjerio u sprnju da je sigurno ublažiti mjere poslovanja i svakodnevnog života – ukinute su obveze nošenja maski, nisu više ograničena javna okupljanja, a obrti i radnje mogu sami određivati zaštitne protuepidemijske mjere, no svima je savjetovano da budu oprezni.

Za razliku od brojnih drugih europskih zemalja, od kojih neke imaju čak i više cijepljenih, kontroverzna covid potvrda nije potrebna u britanskim restoranima, na masovnim okupljanjima ili u noćnim klubovima. Usporedbe radi, Škotska (koja jest dio Ujedinjenog Kraljevstva, ali je uvela vlastita javnozdravstvena pravila) mnogo je opreznija te su covid potvrde obavezne pri ulasku u noćne klubove, a u zatvorenim prostorima mora se nositi maska.

Za to vrijeme učenici i profesori u engleskim školama ne moraju nositi maske, što je obavezno u brojnim drugim europskim zemljama poput Francuske, Italije i Španjolske. SAD je donio mjeru po kojoj milijuni, prvenstveno zdravstvenih radnika, moraju biti cijepljeni, a Johnsonova administracija potvrdu o cjepivu zasad traži samo od njegovatelja u staračkim domovima te tek razmišljaju o uvođenju iste obveze za djelatnike u zdravstvenom sustavu.

U početku je zemlja imala neke od najstrožih mjera, no sada ih sve više popuštaju, pogotovo kad je riječ o izolaciji stranih gostiju.

AP podsjeća kako je Britanija uvijek išla svojim smjerom tijekom pandemije. Zdravstveni sustav “kockao” se, tvrdi agencija, s razmacima između dviju doza cjepiva, umjesto preporučenih tri do četiri tjedna između dvije doze znalo je proći i po tri mjeseca, no to se isplatilo jer su neke studije dokazale kako je dulji razmak između doza koristan. Također, Velika Britanija je za razliku od SAD-a, Kanade i većine europskih zemalja odbila cijepiti djecu u dobi od 12 do 15 godina, a onda su promijenili mišljenje i odlučili cijepiti i taj dio populacije no samo jednom, a ne dvjema dozama. Istovremeno su uveli treću dozu cjepiva za sve starije od 50 godina, što je izazvalo kritike Svjetske zdravstvene organizacije koja je razočarana što bogate zemlje troše cjepivo na taj način dok siromašne nemaju pristup ni prvoj dozi.

AP ističe kako su Johnsonovi potezi konotrverzni, ali i razumljivi jer je u toj zemlji na snazi bio izuzetno dugačak i striktan “lockdown”, te je teško reći bi li Britanci uopće prihvatili nove, snažnije mjere. Kada su restrikcije maknute, samo oko dvije trećine stanovništva reklo je da su voljni nastaviti nositi maske u javnom prijevozu. Sve manje Britanaca u londonskoj podzemnoj željeznici nosi maske jer se ta mjera, iako uvedena, gotovo uopće ne kontrolira.

Kritičari takve opuštene politike smatraju da je britanska vlast propustila učiti na vlastitim greškama te se radije odala optimizmu nego dokazima.

Stephen Reicher, psiholog sa Sveučilišta St. Andrews koji savjetuje Johnsonovu vladu, kazao je kako se administracija prije godinu dana postavila loše, bili su prespori u odlukama.

– Ako čekate i stvari izmaknu kontroli, morate uvesti strože mjere, a upravo nam se to dogodilo i zato smo imali “ne-Božić”, groznu zimu i užasno proljeće – rekao je.

Moran i njezini istomišljenici smatraju kako bi trebalo uvesti umjerene mjere, poput bolje ventilacije u školama i nošenje maski u zatvorenom prostoru, kako bi se izbjegao mnogo gori razvoj događaja u zimi.

Vlada odgovara kako se pesimističke procjene znanstvenika, koji su predviđali i do 100 tisuća zaraženih dnevno nakon ukidanja mjera, nisu obistinile. Dnevno se zarazi oko 30 tisuća ljudi, a umre ih oko 140, što je samo desetina žrtava s vrhunca epidemije. Johnson je rekao kako će se strože mjere vratiti na snagu ako ili kada to bude potrebno.

– Rezultat naše kampanje cijepljenja je da danas imamo jedno od naslobodnijih društva i najotvorenijih gospodarstva u Europi. To je razlog zašto se držimo naše strategije – poručio je.

Njegov ključni savjetnik za znanost Patrick Vallance bio je nešto suzdržaniji u svom obraćanju.

– Ako ovo ode u pogrešnom smjeru važno je da se mjere uvedu na vrijeme i da budu dovoljno učinkovite, prenosi Jutarnji.

Share This Article