11.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno MIP ukinuo imunitet SDP-ovcu Kovaču i složio se s uhićenjem

MIP ukinuo imunitet SDP-ovcu Kovaču i složio se s uhićenjem

Mandatno-imunitetno povjerenstvo ukinulo je imunitet danas uhićenom Kovaču.

Rasprave na sastanku MIP-a nije bilo pa je odmah uslijedilo glasovanje. Jednoglasno je odlučeno da se Kovaču ukida imunitet.

“DORH je 9.rujna uputio zahtjev Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka, lišenja slobode i određivanje istražnog zatvora za Stjepana Kovača, zastupnika u Hrvatskom saboru zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanje utjecajem. Kovač je zastupnik 10. saziva Sabora te ima imunitet do prestanka zastupničkog mandata te bez odluke Sabora ne može biti pritvoren niti se može pokrenuti postupak.

Međutim poslovnikom je propisano da ako Sabor ne zasjeda onda odluku donosi MIP s time da odluku mora naknadno potvrditi Sabor. Uskok je naveo da postoji osnovana sumnja u trgovanje utjecajem koristeći svoj autoritet kao gradonačelnika Čakovca insinuirajući prijetnje kako bi doznao identitet osobe iza internetske stranice. Uskok u svom zahtjevu navodi da je za daljnji tijek postupanja potrebno donijeti rješenje o provođenju istrage. DORH ne može donijeti rješenje o vođenju istrage, ako nema odobrenja MIP-a.

MIP nije tijelo koje određuje je li netko kriv ili nije.

Kako Sabor nije na okupu MIP donosi odluku, moj prijedlog je da odluka glasi da damo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Stjepana Kovača. Predlažem sljedeću odluku koju ćemo imati u dva dijela. Prva odluka je da dajemo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Stjepana Kovača po zahtjevu DORH-a zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovine utjecajem.

I odluka o drugom dijelu, prijedlog odluke je daje se odobrenje za lišenje slobode protiv Stjepana Kovača po zakonu DORH-a”, prenosi N1 sjednicu MIP-a.

O obje odluke je glasano te su jednoglasno izglasane sa 7 glasova za.

VIDEO Detalji akcije kojom je obuhvaćen SDP-ov zastupnik: Kovač je plakao, a Grbin ga tješio…

Najnovije

Još iz rubrike