10.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Turisti su 'bauljali' po mraku, iznajmljivači 'ludjeli', a sad se doznalo: Hrvatski...

Turisti su ‘bauljali’ po mraku, iznajmljivači ‘ludjeli’, a sad se doznalo: Hrvatski otok ostao bez struje zbog – štakora

Cijelo Čiovo nedavno je ostalo bez struje – skoro četiri sata turisti su “bauljali” po apartmanima i ulicama, a iznajmljivači su ludjeli od brige kako im objasniti zbog čega se to dogodilo.

Nakon brojnih nagađanja, iz HEP-ova Ureda za odnose s javnošću potvrdili su sada – krivac je štakor koji je ušao u trafostanicu i prouzročio kratki spoj, piše Slobodna Dalmacija.

Ni ponuditelji turističkog smještaja nisu imali prave informacije, a operater Centra 112 ljubazno je smirivao uznemirene pozivatelje uz odgovor kako ni oni nemaju informaciju kad će kvar biti uklonjen.

Na početku se spekuliralo kako se prekid napajanja dogodio zbog prevelikog broja upaljenih klimatizacijskih uređaja kojima su se turisti, vikendaši i njihovi gosti te stanovnici, njih ukupno više od 40 tisuća, pokušavali rashladiti. Očito ipak ne.

Glasine o tome da su štakori, ali i mačke, česti posjetitelji čiovske trafostanice izgrađene početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća u stambenom naselju nedaleko od brodogradilišta, koja je glavni objekt za električno napajanje cijelog otoka, kruže već desetljećima. O njima su se izvodile šale, ali nakon nedavnog događaja nikome nije bilo do smijeha.

HEP je napravio i dvostruko brtvljenje objekta kako glodavci ne bi ulazili u trafostanicu, no očito ne pomaže.

Inače, u evidenciji HEP-ova pogona u Trogiru zabilježeno je 28 tisuća potrošača, od kojih je 9000 na Čiovu. Taj pogon najopterećeniji je u Hrvatskoj po broju novih priključaka, s obzirom na njih 700 svake godine.

U HEP-u tvrde da “snaga trafostanice 35/10 kilovolta može udovoljiti trenutačnim potrebama potrošača na otoku Čiovu”, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike