11.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Petković o kokainu: Hrvatska je stigla kasnije na tržište, ali vrlo brzo...

Petković o kokainu: Hrvatska je stigla kasnije na tržište, ali vrlo brzo idemo u Europu

Nikad veće količine kokaina koji stiže u Europu, znači i nikad veću potražnju, što je posljednjih godina posebno izraženo i u Hrvatskoj.

O svemu tome Petar Panjkota razgovarao je sa Željkom Petkovićem, pomoćnikom ravnatelja za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše RTL.

Petković kaže kako je kriminalnim organizacijama koje se bave krijumčarenjem druge pala sjekira u med: “Zadnje dvije godine smo fokusirani na pandemiju covid-a, ali je dobro predvidio jedan analitičar Europola prije dvije godine da će doći na neki način do bombardiranja europskog tržišta s kokainom što se i dešava. Jer ako pogledamo zemlje Latinske Amerika, proizvodnja kokaina zadnjih 15 godina je porasla skoro pa duplo. Znači na godišnjoj bazi govorimo oko 2000 tona, ako usporedite s 800 ili 1000 tona od prije 10-15 godina, znači vidljivo je da imate puno veću proizvodnju.

Europa je postala, uz tržište SAD-a, jedan primarni kanal za usmjeravanje tog koji zadnjih nekoliko godina dolazi na tržište Europe.”

Kaže kako Europsko tržište vrijedi između 9 i 10 milijardi eura: “Radi se o jednom vrlo bogatom tržištu. Europa je sama po sebi vrlo bogato tržište jer ako gledate generalno potražnja za drogama je porasla za 30 posto. Na europskom tržištu vjerojatno i više, ali isto tako postoji jedan podatak koji se često ne spominje da je i smrtnost uslijed konzumacija narasla za 25 posto.”

Kaže kako Hrvatska kaska za tržištem kokaina: “Mi smo krenuli kasnije, ali vrlo brzo stižemo u Europu. Ako generalno gledamo još uvijek smo po potrošnji kokaina ispod europskog prosjeka, ali je skok puta četiri vrlo zabrinjavajuć.”

Kaže kako Balkanske kriminalne skupine ne djeluju međunarodno nego transkontinentalno: “Ono što je zanimljivo u zadnje 2-3 godine da rade posao n to n. Balkanske kriminalne skupine više nisu prisutne okolo zemalja proizvođača kokaina, nego su direktno u njima. Znači oni sad već djeluju u Kolumbiji, Peruu i Boliviji i tamo direktno kupuju kokain koji distribuiraju na tržište Europe.”

Kaže kako su ulazne točke za tržište kokaina velike europske luke.

Kaže kako su prognoze da će tržište i dalje rasti: “Puno je lakše krijumčariti 5 kila kokain, nego 500 kila marihuane. A zarada je približno ista.”

Petković kaže kako treba raditi na prevenciji, na suzbijanju prodaje i na sustavu tretmana za ovisnike.

Najnovije

Još iz rubrike