17.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Marić: Manjak proračuna 9 milijardi kuna ili 2,3% BDP-a

Marić: Manjak proračuna 9 milijardi kuna ili 2,3% BDP-a

Ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade je izjavio da je manjak u proračunu opće države u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosio 9 milijardi kuna ili 2,3 posto BDP-a, javlja HRT.

Istaknuo je podatke Državnog zavoda za statistiku o padu BDP-a u prvom tromjesečju na godišnjoj razini za 0,7 posto, a zatim i podatak da je u drugom tromjesečju bio rekordni rast od 16,1 posto.

U prvih pola godine prosječna inflacija mjerena potrošačkim cijenama iznosila 1,2 posto, pri čemu je najveći doprinos njezinom rastu došao od uvozne komponente, odnosno rasta cijena nafte.

Iznio je podatke da su ukupni proračunski prihodi u prvoj polovini ove godine porasli su 22,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 74,1 milijardu kuna, te da su pritom porezni prihodi uvećani 16,9 posto, na 37,5 milijardi.

– S druge strane, rashodi su povećani za 6,9 milijardi kuna ili 8,9 posto u odnosu na isto razdbolje prošle godine, poručio je Zdravko Marić.

Kako se navodi u polugodišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna koji je Vlada danas prihvatila, ukupni rashodi državnog proračuna iznosili su 84 milijarde kuna ili 8,9 posto više nego lani, javlja HRT.

Najnovije

Još iz rubrike