10.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Jedna promjena koju trebate uvesti da bi ubrzali mršavljenje

Jedna promjena koju trebate uvesti da bi ubrzali mršavljenje

Ovakva strategija mršavljenja dugoročno bi mogla davati bolje rezultate.

Određeni režimi poput smanjenja broja kalorija, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, a visokim udjelom proteina ili post mogu pomoći pri mršavljenu, ali istraživači sada kažu da bi kombiniranje, točnije, izmjenjivanje takvih režima prehrane moglo davati još bolje rezultate nego svaki od njih posebno.

U studiji, čiji rezultati su objavljeni u časopisu Nutrition, istraživači su promatrali 227 odraslih, koji su tražili medicinsku pomoć pri mršavljenju i pritom im je savjetovano da prate neki od gore navedenih režima prehrane. Njih 154 nakon nekog vremena se prebacilo na drugi od ta tri režima, a naposljetku i na treći. Tijekom posta i dalje su jeli prehranu koja je bila bogata proteinima, a siromašna ugljikohidratima.

Oko 78% ispitanika izgubilo je 5% tjelesne mase kada su pratili samo jedan režim prehrane, dok nije bilo razlike u izgubljenim kilogramima ovisno o režimu na kojem su bili. Oni koji su izmjenjivali ta tri plana prehrane gubili su gotovo dvostruko tjelesne mase od tog. Rezultat je to koji sugerira da je efektivnije kombinirati, odnosno izmjenjivati ta tri režima nego se striktno držati jednog.

“Može biti vrlo izazovno držati se samo jednog režima i upravo to je često razlog zašto ljudi odustaju”, kaže glavna autorica studije Rebecca Christensen. “Zbog toga je vrlo ohrabrujuće vidjeti da ovakva izmjena režima ima efekta. Za mnoge ljude jednostavnije je mijenjati režim prehrane nego se stalno držati jednog”, dodaje, a prenosi Eat this, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike