11.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ruski veleposlanik u Hrvatskoj "Oluju" i "Bljesak" smatra dijelom velike antipravoslavne zavjere!

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj “Oluju” i “Bljesak” smatra dijelom velike antipravoslavne zavjere!

Piše: Gordan Malić, fb

– Oluja i Bljesak su vojne operacije kojima je cilj bio prisilni egzodus 250 tisuća Srba iz Hrvatske, uz veliki broj žrtava.

– Jugoslavija je, s obzirom na multinacionalni sastav, bila model razvoja za zemlje istočne Evrope. Njen raspad doveo je do nesigurnosti na jugoistoku Europe.

– Rat u bivšoj Jugoslaviji bio je građanski, a krivnju za njega snose zapadne sile koje su motivirale i naoružale one nacionalističke snage u bivšim republikama i pokrajinama SFRJ, koje su protjerale pravoslavno stanovništvo.

– Ulazak balkanskih zemalja u NATO doveo je do nesigurnosti u tim državama.

Ruskog veleposlanika Andreja Nesterenka u Hrvatskoj zovu “Putinovim buldožerom”, iako bi ‘ladno mogao da se prozove tenkom Putinove vanjske politike na jugoistoku Evrope. Ili jurišnim dronom rusko-srpske pravoslavne koalicije. Gornjih nekoliko stavova iz njegovog intervjua u “Slobodnoj Dalmaciji” (4. rujna 2021.) začudo nitko nije zamijetio. Ni naše diplomatske službe (one znaju, ali su to spremne prešutjeti), ni oporbena desnica koju financiraju ruske akvizicije u Hrvatskoj, a ni politički analitičari.

Nestrenko je u SD iznio stavove u kojima se potpuno revidira karakter Domovinskog rata, Bljesak i Oluja vraćaju u status zločinačkih pothvata, i iznose teze o pravoslavnoj zavjeri protiv Srba i Rusa.

Ruski veleposlanici na prostoru jugoistočne Evrope često istupaju proaktivno, ne drže se diplomatskih pravila, vode verbalne ratove protiv lokalnih vlada i agresivno provode politiku Kremlja.

Nestrenko nije izuzetak. Iz Crne Gore je gotovo otjeran nakon mutne kampanje koja je trebala rezultirati ruskim preuzimanjem crnogorskih luka. Tamošnja ga je javnost ispratila jumbo plakatima s natpisom: “Poštovani gospodine Nesterenko… Poručujemo vam: dalje ruke od nas. Predlažemo da se odmorite na našim obalama i sretan vam put”.

Kaotizacija političke scene u Crnoj Gori, u kojoj je Nestrenko vidljivo sudjelovao, rezultirala je pravom dramom nakon posljednjih parlamentarnih izbora i povratkom velikosrpske retorike.

Ruski interesi kod nas su ovladali mnogim područjima, luke, opskrba plinom, naftom, najveći trgovački lanci, PIK-ovi, tvornice umjetnih gnojiva… U parlamentu ih zastupaju proruski raspoloženi lideri desnice, a domaći tajkuni jedu im iz ruku. Može se reći da ruski interesi u Hrvatskoj nemaju partnera jedino u Plenkovićevom HDZ-u. Ili isključivo u Plenkoviću. Ali i to vrijedi samo do granice s BiH gdje i dalje važi pravilo “i sa crnim đavlom…”, ili kud svi Rusi tu i mali Dragan.

Najnovije

Još iz rubrike