17.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ustoličen mitropolit Joanikije dok je na Cetinju vladalo gotovo ratno stanje: U...

Ustoličen mitropolit Joanikije dok je na Cetinju vladalo gotovo ratno stanje: U žestokim sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno nekoliko osoba. Situacija se smiruje, oglasio se Vučić

Crnogorska policija od ranog jutra je pokušavala razbiti prosvjede na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija. Na ulicama je vladalo gotovo ratno stanje koje se nije smirivalo ni nakon što je Joanikije ustoličen. U prosvjedima je ozlijeđeno nekoliko ljudi s obje strane, a napadnuti su i novinari. Međutim, sada se stanje normalizira.

Prosvjedi na Cetinju danas su nastavljeni, a jutrošnja akcija policije počela je u šest sati uz pomoć suzavca i šok bombi kojima je nastojala prekinuti okupljajnja na središnjem trgu i ulicama. No prosvjednici, koji smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, nisu odustajali. U gradu je stoga jutros vladalo gotovo ratno stanje, ozlijeđenih ima i među prosvjednicima i među policajcima, a uhićeno je i nekoliko ljudi. No, sada se situacija polako smiruje, javljaju lokalni mediji.

Patrijarh Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije stigli su u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje ih je dočekao crnogorski premijer Zdravko Kriivokapić.

Nadležne službe raščišćavaju barikade postavljene na Belvederu i oslobađaju prometnice Podgorica – Cetinje, a mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije napustili su Cetinjski manastir i helikopterom krenuli za Podgoricu, javljaju Vijesti.me

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da će “trebati dosta vremena da se prevaziđe podjele”, koje su, kako kaže, umjetno izazvane.

Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je gostujući na Prvoj TV rekao da je dobro što je Vlada Crne Gore promijenila odluku i dopustila da se održi ustoličenje mitropolita Joanikija: “Cetinje je mjesto gdje postoji izrazita mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskom, ali čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja nego da je potaknuta od dijela političara”.

Privedeno je 14 osoba, a dvije su uhićene – jedna zbog napada na službeno lice. Ozlijeđeno je sedam policajaca, javljaju Vijesti.me dodajući da je sada situacija u centru Cetinja mirna i da se kafići, koji su u međuvremenu otvoreni, pune te da su građani izveli i kućne ljubimce u šetnju.

Prosvjednici, koji već drugi dan prosvjeduju na Cetinju zbog ustoličenja mitropolita Jaonikija u Cetinjskom manastiru napali su ekipu N1 televizije dok je izvještavala o aktualnom stanju.

Partrijarh Profirije obajvio je na Instagramu da je ustoličio Joanikija u Sabornom hramu Hristova Vaskrsenja.

Iz Uprave policije potvrđeno je da na Cetinju ima više ozlijeđenih prosvjednika i policajaca, javljaju Vijesti.me. Dok traju sukobi policije i prosvjednika u tijeku je i ustoličenje mitropolita SPC Joanikija.

Izabrani mitropolit crnogorski primorski Joanikije stigao je s patrijarhom Porfirijem u Cetinjski manastir helikopterom što je obajvio Profirije na svojem Instgramu i dodao: ”U slavu Boga živoga stigosmo na Cetinje da izvršimo ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija. Sve pozivamo na mir i molitvu Gospodu Hristu.”

Na Twitteru se oglasio crnogorski premijer Zdravko Krivokapić govoreći o prosvjedima kao terorističkim pokušajima te je potvrdio i da je policija privela Veselina Veljovića, savjetnika predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića.

Iz manastira se čuju crkvena zvona, a nad Cetinjem je proletio helikopter poslije čega su se prosvjednici uputili prema manastiru nakon što ih je policija suzavcima ponovno rastjerala na Gradskom trgu, a lokalni mediji javljaju da gradom odjekuju i rafali s pojedinih barikada.

Sve je više policijskih snaga oko Cetinjskog manastira. Autobusi sa svećenicima koji su se uputili prema Cetinju vratili su se u Podgoricu, a policija je privela jednog od sudionika prosvjeda, javljaju Vijesti.me. Prosvjednici su na policiju bacali kamenje, a letjeli su i molotovljevi kokteli, no iz Grada su to demantirali.

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

Trećina od 620.000 stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima.

Prosvjednici i dalje drže barikade na ulazu u Cetinje, a prilazi su blokirani od subote popodne jer prosvjednici ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, povijesnoj i vjerskoj crnogorskoj prijestolnici.

Prosvjednici su probili policijsku blokadu na ulazu u Cetinje i zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali se postavili i kao živi štit, javljaju Vijesti.me.

Procjena medija je da se na barikadama nalazi nekoliko tisuća prosvjednika, a dio njih nakratko se jučer sukobio s policijom prilikom probijanja policijskog kordona.

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je u subotu navečer da Srpska Pravoslavna Crkva neće odustati od ustoličenja mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju u nedjelju.

“Ujutro s Božjom pomoći i molitvom za mir svi arihereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog”, rekao je patrijarh za Tanjug.

Poručio je da SPC nikad neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Prosvjednici su kazali da je cilj blokade ceste prema Podgorici sprječavanje da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije da dođu u prijestolnicu. Blokiran je i pravac prema Budvi.

U subotu predvečer u Cetinje je stigao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Prethodno je optužio Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike