POI Tokio: Damir Bošnjak se nije plasirao u finale, a Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić izborile polufinale

Hrvatski paraolimpijac Damir Bošnjak se nije uspio plasirati u finale discipline zračni pištolj 10 m. Bošnjak je u kvalifikacijama zauzeo 22. mjesto sa 544 krugova, a od 27 prijavljenih natjecatelja, za ulazak u finale trebalo je gađati barem 564 kruga.

“Nisam zadovoljan početkom svog nastupa, oduzeo mi je previše vremena i energije i to je utjecalo na ukupan rezultat,”, rekao je nakon natjecanja.

Ipak, njegov nastup se ne može nazvati lošim s obzirom na to da je u četvrtoj seriji pogodio 98 krugova, što nije ostvario niti jedan od osmero finalista niti u jednoj od šest serija.

Za Bošnjaka su ovo bile četvrte Paraolimpijske igre nakon Atene (2004), Pekinga (2008) i Rio de Janeira (2016). Najveći uspjeh je ostvario 2005. na Europskom prvenstvu u Poljskoj gdje je bio drugi, te dvije godine kasnije u Njemačkoj gdje je također osvojio srebro. 2018., također na Europskom prvenstvu u streljaštvu za osobe s invaliditetom u Beogradu, osvojio je broncu.

Za Damira Bošnjaka ovo nije kraj natjecanja jer ga u Tokiju očekuju još dvije discipline – pištolj 25m, te pištolj 50m.
Istog dana su Hrvatske parastolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić izborile plasman u polufinale ekipne konkurencije. Tom pobjedom su si osigurale barem brončanu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Helena i Anđela su u četvrtfinalu kategorije (1-3) igračica u kolicima pobijedile turske suparnice sa 2-0 te tako osigurale broncu. U prvom meču su u igri parova pobijedile Hatice Duman i Nergiz Altintas sa 3-1 (9-11, 11-8, 12-10, 11-9), a potom je Mužinić pobijedila Duman sa 3-0 (11-7, 13- 11, 13-11).

“Lakše se diše, Nakon poraza u singlu trebalo se dići i mislim da smo to uspjele. Odlično sam se osjećala, bila sam puna sigurnosti, ali kada smo došle za stol pojavio se ogroman pritisak. Na kraju smo uspjele upisati pobjedu, a obično je pobjeda u paru ključna,”- rekla je Dretar Karić nakon dobivenog meča.

“Bile smo stisnute, suparnice su povele 7-1, no bilo je ključno što smo ostale smirene. Izgubile smo prvi set, ali smo se uspjele vratiti,”- dodala je Mužinić.

Dretar Karić i Mužinić u svojoj vrijednoj kolekciji zajedničkih pobjeda već imaju srebro iz Rio de Jainera, a tada je to bila prva hrvatska ekipna medalja u povijesti Paraolimpijskih igara. Već sutra ih očekuje susret protiv ekipe Južne Koreje, a bit će to repriza iz Rija kada su naše djevojke bile odnijele pobjedu.

“One su tada bile favoritkinje, a mislim da su i sutra, ali mi nemamo što izgubiti,”- kazala je Dretar Karić, dok je Mužinić dodala: “Obećajemo borbu i igrat ćemo bez kočnica.”

Osmog dana, 01.09.2021., u srijedu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju hrvatski predstavnici nastupit će u paraplivanju i para stolnom tenisu.

Nastup u paraplivanju, u kojem će nas predstavljati Dino Sinovčić, bit će u 2.00h po našem vremenu te u 10.00h ukoliko izbori finale u disciplini 100m slobodno.

Nakon što naše stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić izborile prolaz u polufinale pobijedivši turske suparnice Hatice Duman i Nergiz Altintas sa 3-1 (9-11, 11-8, 12-10, 11-9), sutra ih očekuje susret s predstavnicama južne Koreje. Susret je zakazan u 3.00h, stoji u priopćenju.

RASPORED:

DINO SINOVČIĆ, plivanje, muški, 100m slobodno S6- kvalifikacije, 2.00-4.20h

DINO SINOVČIĆ, plivanje, muški, 100m slobodno S6- finale, 10.00-13.40h (ukoliko prođe dalje)

ANĐELA MUŽINIĆ i HELENA DRETAR KARIĆ, stolni tenis, ekipno 3 žene- 1/2 finala- 3.00-9.00h

Share This Article