15.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Buljan Flander: 14 posto djece ima značajne simptome PTSP-a

Buljan Flander: 14 posto djece ima značajne simptome PTSP-a

Devet posto djece u Zagrebu ima klinički značajne simptome anksioznosti i depresivnosti ili jedno i drugo, a 14 posto djece ima klinički značajne simptome iz okvira PTSP-a, pokazalo je istraživanje Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, rekla je prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike, u emisiji Studio 4.

– Kada kažem klinički značajne, to znači da je na nivou dijagnoze. Ako uzmemo da u Zagrebu ima 90 tisuća djece, ovim smo istraživanjem obuhvatili četvrtinu uzorka koji je reprezentativan i možemo reći da se rezultati odnose na svu srednjoškolsku, odnosno osnovnoškolsku djecu, rekla je.

Ističe kako preko 50 posto djece ima smetnje koncentracije, što je važno da znaju nastavnici sada kada počinje škola. Preko 50 posto djece ima osjećaj praznine i tuge, preko polovica djece imaju strah za zdravlje svoje obitelji i strah da ostanu sami.

Govori da se primjećuje povećan broj dolazaka i zvanja za pomoć u Polikliniku.

– Radili smo puno i online kada je bio lockdown. Djeca su imala separacijske tegobe, bojala su se ostati sama, spavati sama, povećan je broj auto destruktivnih ponašanja, rekla je Buljan Flander.

Dodaje kako je bit ovog istraživanja, među ostalim, i da pokaže kako je potrebno više stručnjaka mentalnog rada kako bi roditelj koji dođe s djetetom u potrebi dobio odmah pomoć, a ne da mora čekati mjesecima.

– I prije pandemije, u svijetu, suicid je drugi uzrok smrtnosti kod djece nakon nesreća. Svjetska pedijatrijska asocijacija je ove godine mentalno zdravlje djece stavila kao prioritet u akcijskom planu, rekla je i dodala kako je to nešto što i nama treba biti prioritet, a da bi nam bio prioritet moramo imati stručnjake kojima će se roditelji javiti.

Buljan Flander smatra kako bi se trebalo početi raditi na prevenciji i da kao što postoje preventivni pregledi vida djece, trebaju postojati preventivni pregledi mentalnog zdravlja. Kako kaže, nekada je to postojalo, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike