-1.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Prostitutka dobila Covid i najednom poplava slučajeva: Nitko ni s kim nije...

Prostitutka dobila Covid i najednom poplava slučajeva: Nitko ni s kim nije povezan, svima je zajedničko samo jedno

Seksualna radnica, inače beskućnica u Melbourneu, pozitivna je na Covid-19 i vlasti žure otkriti izvor niza misterioznih infekcija u tom australskom gradu. Viktorija je u srijedu zabilježila 24 nova slučaja, uključujući šestero zaraženih u zajednici i četvero bez poznatih veza.

Zdravstvene vlasti sada su skrenule pozornost na jugoistočno predgrađe St. Kilde s 15 misterioznih slučajeva koji su se pojavili na tom području – s geografijom kao jedinom poznatom vezom.

Ministar zdravstva Martin Foley potvrdio je da je jedan od novih slučajeva i seksualna radnica iz St Kilde i pozvao sve koji su unajmili prostitutku u tom području da se testiraju.

“Naglašavam da nema dokaza o prijenosu zbog posla ove osobe. No, iz opreza, pitamo vas jeste li angažirali seksualnu radnicu u području St Kilda, morate se javiti i testirati. Bez obzira na to gdje se nalazite, morate se javiti i testirati”, kazao je ministar.

Zdravstvene vlasti još uvijek nemaju pojma kako se spomenuta žena zarazila virusom. Šef Covid stožera Jeroen Weimar tvrdio je kako nema dokaza da je seksualna radnica karika koja nedostaje u misterioznim slučajevima u St Kildi i da je sada u karanteni.

Još jedan stanovnik povezan sa ženom također je pozitivan. “Iznimno smo zabrinuti zbog onoga što još ne znamo na tom području”, rekao je te istaknuo da zabrinjavajuća područja uključuju Caulfield North, gdje je održana zloglasna zaručnička zabava, kao i Middle Park.

“Imamo računovođe, imamo arhitekte, imamo seksualnu radnicu, imamo članove pravoslavne židovske zajednice, imamo dostavljača pizze koji je radio u pizzeriji u Glen Eiri. To je vrlo širok i različit raspon ljudi”, utvrdio je Weimar.

Strahujući da se virus proširio na ugrožene zajednice beskućnika u Melbourneu, medicinsko se osoblje priprema za najgore. Prostitutka beskućnica je jedan od dva nova slučaja u St Kildi koji nemaju fiksne adrese, otkrile su zdravstvene vlasti.

U utorak su u posljednja 24 sata do 20 sati provedena samo 39.832 testa, a vlasti strahuju da će više infekcija ostati nedijagnosticirano.

Zamjenica tajnice Ministarstva zdravstva Kate Matson izdala je oštro upozorenje svima koji su bili na jugu i jugoistoku Melbournea s više od 50 mjesta izloženosti koja se protežu od južnog Melbournea do Brightona.

“Ovi slučajevi nisu povezani u dobi. Nisu povezani vjerom. Nisu svi u istom klubu knjiga. Nisu svi u ijednom drugom istom klubu. Jedino što dijele je geografska blizina”, rekla je u utorak.

Još tri pozitivna rezultata također su došla sa zaručničke zabave u St Kilda East, pri čemu je kontakt na radnom mjestu nekoga tko je bio prisutan također zaražen virusom.

Glavni zdravstveni službenik Brett Sutton također je zatražio da se onima u St Kildi uzme bris, insistirajući na tome da su trenutne stope testiranja preniske.

“Želimo vidjeti više testova na cijelom području jer to za nas postaje stvarna briga”, rekao je profesor Sutton u ažuriranoj verziji svoga izvješća o koronavirusu u utorak navečer.

“Trebamo više testova kako bismo pronašli neidentificirane lance prijenosa i zaštitili cijelu lokalnu zajednicu”, naglasio je. Postoje dva misteriozna slučaja u Dandenongu i Middle Parku – ljudi koji rade u St Kildi, ali u nepovezanim zgradama.

“Ovi su slučajevi odnekud donijeli virus. Virus kruži tim geografskim područjima”, rekla je Matson. “Zabrinuti smo što ovdje postoje slučajevi za koje još ne znamo.”

U međuvremenu, tajnik Policijske udruge u Viktoriji Wayne Gatt izrazio je zabrinutost zbog trajnog učinka provođenja “nepopularnih i duboko restriktivnih pravila tijekom duljeg razdoblja” na stavove zajednice o policiji.

“Policija sada ima zadatak provesti policijski sat koji nitko nije pozdravio i spriječiti obitelji da idu na igrališta koja im donose radost”, napisao je u priopćenju objavljenom u srijedu u Herald Sunu.

Oko 50 djece u državi u dobi ispod 10 godina bori se protiv virusa, uključujući i dijete na intenzivnoj njezi koje je u stabilnom stanju.

Profesor Sutton rekao je da njegov tim istražuje potencijalni slučaj prijenosa na igralištu, zajedno s “definitivnijom” vezom među učenicima iz različitih razreda koji su zajedno pješačili kući.

Igrališta na otvorenom, klizački parkovi i dvorane za vježbanje zatvoreni su, a gradski policijski sat od 21:00 do 5:00 ponovno je uveden ovoga tjedna, u pokušaju da se obuzdaju pogoršanja izbijanja varijante Delta u državi.

U Viktoriji sada postoji više od 520 mjesta izloženosti, uključujući i klizački park Jacana, koji je u utorak navečer dodan kao mjesto drugog izlaganja. U Melbourneu je 13 dana u dosad šestom zatvaranju, koje je u ponedjeljak produženo do 2. rujna.

Ostalo je još samo pet razloga za napuštanje kuće: kupovina osnovnih potrepština (jedna osoba po kućanstvu dnevno), briga i skrb, vježbanje, ovlašteni rad i učenje te primanje cjepiva.

Kupovina i tjelovježba ostaju ograničeni na 5 km od nečijeg doma. Vježbe su dalje ograničene na pojedinca i još jednu osobu, do dva sata. Druga osoba može biti iz drugog domaćinstva. Ova promjena znači da oni u velikim kućanstvima više neće moći svi zajedno vježbati, piše Net.hr

Najnovije

Još iz rubrike