25.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Djelatnici upozoravaju na probleme: Treba li hitnoj - hitna pomoć?

Djelatnici upozoravaju na probleme: Treba li hitnoj – hitna pomoć?

Skraćeni radni vijek, izdvajanje iz proračuna za djelatnost hitne službe te neujednačen vozni park – na sve to upozorili su djelatnici Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći te uputili otvoreno pismo premijeru i ministru zdravstva. Provjerilo se treba li hitnoj – hitna pomoć.

Marijan Bukovec tri puta tjedno na dijalizu ide sanitetskim prijevozom.

– Svakakva vozila dolaze. Dva-tri dobra vozila, a drugo je sve šrot, kaže.

500-tinjak pacijenata dnevno ovisi o sanitetskom prijevozu.

– Žale se da im je zimi hladno, da ne radi grijanje, da im je ljeti prevruće, da nema klime… Sad je COVID-situacija, još ih potrpaju… I što nema liječnika. Ljudi koji idu na dijalizu suočavaju se s problemima pogotovo visokog i niskog tlaka iza dijalize, kaže Ana Papeš, tajnica Udruge dijaliziranih i transplantiranih Grada Zagreba.

Djelatnicima hitne pomoći i sanitetskog prijevoza tlak svakodnevno dižu neadekvatni uvjeti.

– Možda ću preuveličati, ali ako imamo pet do šest vozila koja su ispod 200.000 km, sve ostalo je i starije i ima puno više kilometara, a o stanju neću ni govoriti, kaže Krešimir Topić, vozač sanitetskog prijevoza Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

– Poderani madraci, sjedala za vozača i suvozača… Jednostavno potrošeni i istrošeni, kaže Mišel Majetić, vozač sanitetskog prijevoza Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

U tijeku je javna nabava za 82 vozila za hitnu medicinsku pomoć i za sanitetski prijevoz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

– Za hitnu medicinsku pomoć sva vozila bit će opremljena respiratorom, defibrilatorom i aspiratorom, kaže Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

– Ja sam optimist i mislim da bi vozila trebala, ako javna nabava prođe u redu, doći u tri do šest mjeseci, dodaje.

Otvorenim pismom obratili su se premijeru i ministru zdravstva djelatnici Hrvatskog sindikata hitne medicine poručivši kako je Zakon o hitnoj pomoći prijeko potreban.

– Žalosno je da mi danas i pričamo o svemu tome. To je trebalo i prije prilagoditi svemu tome. Međutim, upozorenja, naše primjedbe i taj Zakon o hitnoj pomoći, čak i pravilnik koji je napravljen nije nikad stavljen u rad zato što, eto, nekima to ne odgovara i jednostavno se neće time baviti te izjavljuju u medijima floskule da imamo dobro uređenu hitnu. Međutim, to nije istina i mi moramo reći da nije uređeno kako treba, nama su danas hitni bolnički prijemi puni, kaže Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći.

Zakon bi se tada morao poštovati, a sve hitne službe trebale bi raditi u istim uvjetima, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike