1.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava David (7) je umro nakon zaraze smrtonosnom amebom koja "jede" mozak; Obitelj...

David (7) je umro nakon zaraze smrtonosnom amebom koja “jede” mozak; Obitelj je slomljena: Više nije u bolovima..

David Pruitt, sedmogodišnji dječak, krajem srpnja obolio je od rijetkog parazita iz vode koji se hrani mozgom, a do infekcije je došlo nakon kupanja u jezeru u Kaliforniji.

Dječak je preminuo 30. srpnja od primarnog amebskog meningoencefalitisa, poznatog i kao PAM, nakon što je istog dana bio hospitaliziran, rekla je njegova teta Crystal Hayley za CBS News. Pruittova obitelj potvrdila je dječakovu smrt 7. kolovoza.

“Tužni smo i slomljenog srca javljamo da je naš slatki mali David preminuo”, napisala je dječakova obitelj na GoFundMe.

“On je sada u naručju punom ljubavi našeg Gospodina i članova obitelji koji su umrli prije njega. Raduje nas spoznaja da više nije u bolovima”.

PAM je uzrokovan infekcijom amebe Naegleria fowleri, a do zaraze obično dolazi kad kontaminirana voda uđe u tijelo kroz nos, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Smrtonosna ameba često se nalazi u toploj svježoj vodi, poput rijeka ili jezera, međutim zabilježeno je nekoliko slučajeva tijekom kupanja u slabo obrađenim bazenima.

“Nakon što ameba uđe u nos, putuje do mozga gdje uzrokuje PAM, koji je obično smrtonosan”, stoji u priopćenju.

CDC izvještava da oni koji se zaraze parazitom u početku pate od jakih glavobolja, mučnine i povraćanja. Također, zaraženi su prijavili i ukočen vrat, pa čak i halucinacije i napadaje kako se infekcija pogoršava.

Hayley je dodala kako obitelj “želi da ljudi budu svjesni ove amebe i znakova bolesti”.

Davidova smrt uslijedila je gotovo godinu dana nakon što je šestogodišnji dječak iz Teksasa, Josiah McIntyre, umro u rujnu 2020. godine nakon što se zarazio istim sojem parazita bilo na jezeru Lake Jackson ili iz crijeva obiteljske kuće, izvijestio je tada CBS News.

Dva tjedna nakon smrti šestogodišnjeg Josiaha, DCD je testirao uzorak kontaminirane vode uzete u Lake Jacksonu, a sva tri uzeta uzorka bila su pozitivna na smrtonosne bakterije.

Nekoliko dana nakon tragične smrti McIntyrea, njegova majka ispričala je kako je živio njezin dječak. “Bio je aktivan dječačić”, rekla je tada Maria Castillo za CNN. “Bio je stvarno dobar veliki brat. Bilo mu je stalo do mnogih ljudi”, dodala je.

Infekcije tom smrtonosnom amebom, Naegleria fowleri , iznimno su rijetke. U SAD-u je od 2010. do 2019. godine prijavljeno samo 34 infekcija, dok je u Kaliforniji od 1971. godine bilo tek 10 prijavljenih slučajeva, navodi se u priopćenju za medije od 4. kolovoza koje je objavila Agencija za zdravstvene usluge okruga Tehama, prenosi Net.hr

Najnovije

Još iz rubrike