23.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Sve učestalije krađe na plažama: Lopovi često prate ponašanje kupača prije negoli...

Sve učestalije krađe na plažama: Lopovi često prate ponašanje kupača prije negoli krenu u akciju

Dok vas more nježno ljulja, a povjetarac ugodno hladi netko vas s obale možda prati.

“Da vam kažem ne razmišljamo previše. Uglavnom je tu neke sitne stvari, sitni novac, ono što nam treba za kafu, kolač, sok”, govori za RTL Vedad Šestić iz BiH.

“Dok sam na plaži, ovako na ručniku, ne bojim se. Ali kad odem u more, trudim se da mi stvari budu na oku ili da ih netko čuva”, tvrdi Niko Steadtler iz Švicarske.

Najsigurnija zaštita je na plažu ponijeti samo ručnik i sitniš ili doći u grupi poput ove njemačke obitelji.

“Ne bojimo se zato što nas ima više. Sad nas je osmero i uvijek netko ostane pokraj stvari, a i ne nosimo sa sobom vrijedne stvari”, tvrdi Olga Zinger iz Njemačke.

“Uvijek netko ostaje ovdje i ne nosimo vrijedne stvari na plažu već ih ostavljamo u apartmanu”, tvrdi Harald Feldner iz Njemačke.

Iako na istarskim plažama nisu zabilježene serijske krađe policija redovito zaprima prijave. Najčešći plijen su mobiteli, novčanici i torbe. Ne pokrivajte ih ručnikom jer to privlači pažnju, a kad vadite novčanik učinite to diskretno. Na jugu Jadrana krađe su nešto učestalije, ali problem je prisutan i na sjeveru.

“Ja bih rekla kao jedan očekivani problem obzirom na veliki broj turista u Istri, obzirom na veliku fluktuaciju ljudi. Ono što nije manje važno je na opuštenost naših gostiju koji se zaista u Istru dolaze odmoriti možda malo ne paze na svoje stvari”, tvrdi Alica Rosić Jakupović, voditeljica odjela prevencije PU istarske.

Kako biste bili sigurni – osobne isprave i novac ne držite zajedno, kao ni bankovnu karticu i njezin PIN. Skrivajte ključeve koji sadrže nazive i brojeve apartmana, soba i vozila. Ako primijetite da vam nešto nedostaje, detaljno pregledajte okolinu jer bilo kakav trag može pomoći policiji, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike